Порекло презимена, село Добриње (Тутин)

16. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Добриње (по књизи Добриња), општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Историјат села.

Село Добриња помиње се у Средњем веку. Краљ Стефан Првовенчани је дао манастиру Жичи ово село.

Положај, и тип села земље и шуме.

Куће овог села су с обе стране плећатог била. Крајеви у селу су: заселак Симирађе и у њему ливаде Задине где су биле „грчке куће“, Варине, Јечмине, Миљина Глава (њиве), Пчелиште (утрине и њиве), Ружица (ливаде и утрине), Градиште и Јасиче (утрине и шуме).

Воде.

Најглавније воде у селу су: Бероштак, Хајдучка Вода, Пекан-вода и Варсен.

Старине у селу.

Остаци старог српског становништва су „грчке куће“ у Затчинама. „Латинско“ или „грчко гробље“ са црквином усред села такође је припадало старом српском становништву. Гробови на гробљу су покривени великим плочама правца исток—запад.

Порекло становништва.

Данашњи становници су:

-Марковићи (Савићи, Поповићи, Милутиновићи) (30 к.) (с. св. Никола). Дошла су три брата из Куча и населили се у Језгровићу. Ту је најмлађи брат убио турског сејмена и, да би се заштитио, прешао је на ислам. Од њега су Кучи у Орашу (Ибарски Колашин). Други брат је отишао у Дедилово код Новог Пазара, а трећи се населио у Добрињу. Он је ту затекао Буњаке и Мавриће. Буњаке су истерали а Мавриће померили у Батраге. Добрињци су се брзо множили. У околини се цене по физичкој лепоти. За жене и људе се каже „као да су из Добриње“ кад хоће да се истакне лепота. Исељавали су се на све стране, а највише у Топлицу.

У Добрињу има само једна кућа муслимана:

-Мурића који су били аге.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ, Одељење друштвених наука, 1957. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.