Poreklo prezimena, selo Dobrinje (Tutin)

16. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dobrinje (po knjizi Dobrinja), opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Istorijat sela.

Selo Dobrinja pominje se u Srednjem veku. Kralj Stefan Prvovenčani je dao manastiru Žiči ovo selo.

Položaj, i tip sela zemlje i šume.

Kuće ovog sela su s obe strane plećatog bila. Krajevi u selu su: zaselak Simirađe i u njemu livade Zadine gde su bile „grčke kuće“, Varine, Ječmine, Miljina Glava (njive), Pčelište (utrine i njive), Ružica (livade i utrine), Gradište i Jasiče (utrine i šume).

Vode.

Najglavnije vode u selu su: Beroštak, Hajdučka Voda, Pekan-voda i Varsen.

Starine u selu.

Ostaci starog srpskog stanovništva su „grčke kuće“ u Zatčinama. „Latinsko“ ili „grčko groblje“ sa crkvinom usred sela takođe je pripadalo starom srpskom stanovništvu. Grobovi na groblju su pokriveni velikim pločama pravca istok—zapad.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici su:

-Markovići (Savići, Popovići, Milutinovići) (30 k.) (s. sv. Nikola). Došla su tri brata iz Kuča i naselili se u Jezgroviću. Tu je najmlađi brat ubio turskog sejmena i, da bi se zaštitio, prešao je na islam. Od njega su Kuči u Orašu (Ibarski Kolašin). Drugi brat je otišao u Dedilovo kod Novog Pazara, a treći se naselio u Dobrinju. On je tu zatekao Bunjake i Mavriće. Bunjake su isterali a Mavriće pomerili u Batrage. Dobrinjci su se brzo množili. U okolini se cene po fizičkoj lepoti. Za žene i ljude se kaže „kao da su iz Dobrinje“ kad hoće da se istakne lepota. Iseljavali su se na sve strane, a najviše u Toplicu.

U Dobrinju ima samo jedna kuća muslimana:

-Murića koji su bili age.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.