Poreklo prezimena, selo Župa (Tutin)

14. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Župa, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine,  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  i ime sela.

Selo Župa je s obe strane Župskog Potoka koji dolazi iz Crniškog Vrela i utiče u Vidrenjak. Svoje ime Župa je dobila ne samo što je najžupniji deo Štavice, nego i zbog toga što je u njoj bez svake sumnje bilo i središte ove okoline (jer se baš ovo i druga susedna sela pominju u srednjevekovnoj hrisovulji).

Tip sela, zemlje i šume.

Selo se deli po položaju na Donju i Gornju Župu. U Gornjoj Župi je zaselak Vrujca, nazvan tako po malom vrelu koji tu izbija.

Pojedini važniji krajevi u selu su: Čepeuka, Gospođinica, Sokoc, Kleče, Širokaš, Staro Selo, Duće (gde se vadi zemlja za crepulje i peći), Žunski Gaj, Brezna (šuma i ispaša).

Vode.

Glavne su vode: Stubla i Bukovik u gornjem delu sela i Studenac u donjem kraju. Vodennce redovničke su na Vidrenjaku.

Poreklo stanovništva.

Od starijeg srpskog stanovništva ostali su tragovi: „Staro Selo“, groblje i crkvica na Gospođinini. Sudeći po nazivu, crkva je bila posvećena sv. Gospođi.

Današnji stanovnici Župe su:

-Hoti (Bulevići) (5 k.) koji su se spustili iz obližnjeg sela Crniša pre 100 godina.

-Bećkovići u Donjoj Župi (7 k.) ranije su bili nastanjeni u Razdoljima (Bukovica kod Rožaje). Otuda se preselili u Detane i najzad u Župu. I Hoti i Bećkovići govore samo srpski.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine,  Pripremio saradnik Porekla Milodan

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.