Poreklo prezimena, selo Dolovo (Tutin)

1. januar 2021.

komentara: 1

 Poreklo stanovništva sela Dolovo, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Dolovo je s obe strane Nebojeke odnosno Dolovske Reke. Selo leži na blagim stranama i zaravnima iznad reke i njenih mnogobrojnih pritočica. Veći deo naselja je na prisojnoj strani.

Tip sela, zemlje i šume.

Selo je razbijeno u grupe kuća i zaselaka. Zaseoci su: Erevenics, Mrliješi i Trebežnine. Druge glavnije krajeve sela nazivaju ovim imenima: Senokos, Molina (molitva), Repišta, Gušalice, Baštine, Stara Kućišta, Bibine Kuće (livade), Okutnjice, Debeljak, Konjusi, Zekavice, Klisura i Hum (planina), Migrovački Potok, Lazov Potok, Stajevo Brdo, Selina, Glavica, Polica, Badžiski Pod (utrina), Varnice, Borovica, Sekunjača i Cenića Buče (šume).

Vode.

Glavni izvori su: Studenac u Konjusima Trebežine, Čulevina, Buče, Bisovina.

Starine u selu.

Ostaci ranijeg srpskog stanovništva su: Staro Groblje u Senokosima na Moniki (Molitvi) i na Čolovskom Brdu, gde je pored groblja i crkvica. Sem toga Selište u Mrliješu i Stara Kućišta u Debeljaku, Konjusima u Babinim Kućama podsećaju na staro stanovništvo.

Poreklo stanovništva.

Staro srpsko stanovništvo postepeno je potiskivano novim doseljenicima muslimanske vere. Poslednja najveća seoba je bila posle oslobođenja Toplice 1878 godine.

Najranije su došli u Dolovo:

-Kuči: (Alilovići, Čolovići i Sulići) (30 k.). Njihovi preci su doseljeni iz Gornje Ržanice (Gornje Polimlje). Bilo je sedmoro braće, pa su dvojica ostali u Dolovu a ostali otišli u okolinu Novog Pazara (u Petrovu, Janču i Vrbasiće). Broje od doseljavanja sedam pojaseva.

-Gegići (10 k.) takođe su Kuči nešto docnije doseljeni.

-Predića (5 k.) u zaseoku Ervenicama kažu da su rod sa Gegićima. Skoro su primili islam; njihovo hrišćansko slavno groblje je na Moniki (Molitvi).

-Prekići (Škrijelji) (5 k.) su se najpre naselili u Debeljaku, zatim u Čardačine i najzad kod Glavice. Imaju rođake u Boljarima i Doliću (Pešter) koji se prezivaju Ćope.

-Gusinjci (5 k.), došli su pre sto godina iz Gusilja.

-Kolašinci (Lukači) (5 k.) i:

-Marinkovići (5 k) i:

-Drndari (3 k.) došli su posle 1878 godine iz okoline Kolašina i naselili se u kuće Srba koji su se tada iselili u Toplicu.

-Pepići (Ljajći) (2 k.) došli su iz Rugove.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. aca025

    Familija Milić : U Zdravinje (Prokuplje) su se naselili u jesen 1878 godine kao prva familija u selu. Prvobitno prebivalište im je bilo selo Dolovo udaljeno 10 km od Tutina, prezivali su se Ćulafić. Sadašnje prezime Milić nose po dedi Miliji. Slava sv.Nikola. Navodno su bili rod sa Prekićima iz Dolova koji su naselili Zdravinje 1916 godine. To je ono što imam od podataka o svojoj porodici ako neko zna neku informaciju koja bi mi pomogla u daljem istraživanju može da mi piše na [email protected]