Порекло презимена, села Рудница и Бујковиће (Тутин)

1. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Рудница и Бујковиће, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Вероватно назив овога села води порекло из доба када су се у овом крају искоришћанале руде. Село је на странама потока у подножју Градине и других узвишења.

Земље и шуме.

Топографски називи појединих крајева су: Окутњице, Округлице, Живков До, Дуги До, Кућишта, Козаре, Орнице, Ледште, Влатиње, Јандров До (ливаде и њиве). Затим: Метовице, Кобилиште, Грчки Врх, Росуље, Елезово Брдо, Ристов Врх, Дебело Брдо (ливаде, шуме и утрине). Планине су Беглуци, Ива и Металице.

Воде.

Изворске воде има свуда, од њих су најважнији „извори“ испод Окутњица и Стублина, Прла, Бака (чесма), Плоча (извор), Водице, Сушник и Елезова Чесма.

Старине у селу.

Топографски називи су поглавито остаци старијег српског становништва, као и гробље на месту Главици, где су очуване велике по гробовима положене плоче. Сем тога, свуда се виде стара кућишта.

Порекло становништва.

Старије српско становништво се иселило до 1880 године. Остали су само:

-Марковићи (8 к.) (сл. Арханђелов дан) који су старином из Брда.

Остали су насељени у другој половини 19. века:

-Смаилагићи (7 к.) из Смаилагића Поља код Колашина,

-Климента (2 к.) из Липице,

-Хонда (1 к.) из суседног села Бујковића.

Село Бујковиће.

Бујковиће је насеље на падинама брда Влахиња у долини Печеонице низводно од Руднице. На место исељеног српског становништва Бујковића од кога је остало и данашње име насеља, дошли су преци данашњих родова. То су:

-Хоти (10 к.) и:

-Коца (5 к.). Коце, који се такође издају за Хоте, досељени су из суседног Дубока. Кажу да су Коце из Дубово и Бујковића од два брата.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.