Порекло презимена, село Долово (Тутин)

1. јануар 2021.

коментара: 1

 Порекло становништва села Долово, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Долово је с обе стране Небојеке односно Доловске Реке. Село лежи на благим странама и заравнима изнад реке и њених многобројних приточица. Већи део насеља је на присојној страни.

Тип села, земље и шуме.

Село је разбијено у групе кућа и заселака. Засеоци су: Еревеницс, Мрлијеши и Требежнине. Друге главније крајеве села називају овим именима: Сенокос, Молина (молитва), Репишта, Гушалице, Баштине, Стара Кућишта, Бибине Куће (ливаде), Окутњице, Дебељак, Коњуси, Зекавице, Клисура и Хум (планина), Мигровачки Поток, Лазов Поток, Стајево Брдо, Селина, Главица, Полица, Баџиски Под (утрина), Варнице, Боровица, Секуњача и Ценића Буче (шуме).

Воде.

Главни извори су: Студенац у Коњусима Требежине, Чулевина, Буче, Бисовина.

Старине у селу.

Остаци ранијег српског становништва су: Старо Гробље у Сенокосима на Моники (Молитви) и на Чоловском Брду, где је поред гробља и црквица. Сем тога Селиште у Мрлијешу и Стара Кућишта у Дебељаку, Коњусима у Бабиним Кућама подсећају на старо становништво.

Порекло становништва.

Старо српско становништво постепено је потискивано новим досељеницима муслиманске вере. Последња највећа сеоба је била после ослобођења Топлице 1878 године.

Најраније су дошли у Долово:

-Кучи: (Алиловићи, Чоловићи и Сулићи) (30 к.). Њихови преци су досељени из Горње Ржанице (Горње Полимље). Било је седморо браће, па су двојица остали у Долову а остали отишли у околину Новог Пазара (у Петрову, Јанчу и Врбасиће). Броје од досељавања седам појасева.

-Гегићи (10 к.) такође су Кучи нешто доцније досељени.

-Предића (5 к.) у засеоку Ервеницама кажу да су род са Гегићима. Скоро су примили ислам; њихово хришћанско славно гробље је на Моники (Молитви).

-Прекићи (Шкријељи) (5 к.) су се најпре населили у Дебељаку, затим у Чардачине и најзад код Главице. Имају рођаке у Бољарима и Долићу (Пештер) који се презивају Ћопе.

-Гусињци (5 к.), дошли су пре сто година из Гусиља.

-Колашинци (Лукачи) (5 к.) и:

-Маринковићи (5 к) и:

-Дрндари (3 к.) дошли су после 1878 године из околине Колашина и населили се у куће Срба који су се тада иселили у Топлицу.

-Пепићи (Љајћи) (2 к.) дошли су из Ругове.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. aca025

    Familija Milić : U Zdravinje (Prokuplje) su se naselili u jesen 1878 godine kao prva familija u selu. Prvobitno prebivalište im je bilo selo Dolovo udaljeno 10 km od Tutina, prezivali su se Ćulafić. Sadašnje prezime Milić nose po dedi Miliji. Slava sv.Nikola. Navodno su bili rod sa Prekićima iz Dolova koji su naselili Zdravinje 1916 godine. To je ono što imam od podataka o svojoj porodici ako neko zna neku informaciju koja bi mi pomogla u daljem istraživanju može da mi piše na [email protected]