Poreklo prezimena, selo Slatina (Podujevo)

9. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Slatina, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo je u dolini Slatinske reke, nizvodno od sela Rečice. U međama sela su: brdo Stana (Bačijsko brdo), Besoličko brdo, Krtinjak (1147 m), Ugljarski krš (1297 m), Mijailovo brdo i Demino brdo.

Vode.

Potoci su Bačijski, Besolički, Slatinski, Senokoski, Mijailov, Demin i Kokorovački potok.

Zemlje i šume.

Šuma i ispaša su na T)ošovom brdu. Njive i livade su u Potoku.

Ostali podaci o selu.

Dva muhamedanska groblja su Slatinskoj reci i u Šalja maali. Više kuće Osmana 3ejnela izdiže se brdo Popovica (1005 M) na kojoj je nekada bila kuća „srpskog“ popa i gde su danas kolonisti obrazovali srpsko groblje. Staro srpsko groblje bilo je kod Ilijine česme. U selu su dve mahale: Ramoc maala i Šalja maala.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

U Ramoc maali su poarbanašeni muhamedanski muhadžiri iz Igrašta u Gornjoj Toplici posle rata 1877/78. godine se nastanili na Mijailovom brdu (2 kuće), i arbanaški rodovi (18 kuća) su od fisa Sop.

Posle Prvog svetskog rata doselio se iz Dankovića kod Kuršumlije:

Jovanović (1 kuća, Sv. Mina–Mrata).

U Šalja maali su Arbanasi (11 kuća), koji se izdaju za fis Sop.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.