Порекло презимена, село Бзенице (Александровац)

5. децембар 2020.

коментара: 2

Порекло становништва села Бзенице, опшштина Александровац – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село јужно од Станишинаца, ниже става 3агрже и Криваче, на странама долина 3агрже и Расине, под Проваљеним гувном у изворишту Бонџићког потока, десне притоке Расине.

Старине у селу.

Стари манастир је био на Дубљу и на том месту је недавно подигнута црквица. Успомена на живот монаха сечувала се у називу потока Ћелије. Код црквице је старо и данашње сеоско гробље.

На проваљеном гувну су кућишта одсељених Бонџића. Код извора Добре воде стајала је мала црква од дрвене грађе па је „преко ноћи прелетела“ на зараван.

Порекло становништва.

Родови:

-Милошевићи и Симоновићи (10 кућа, Св. Пантелејмон и Св. Јован Крститељ) су старинци.

-Чолићи (34 куће, Св. Архангел) су из Мораче. Предак Митар Чола „купио“ од Турака земљиште које зову Митрово–Чолино поље.

-Бонџићи (27 кућа, Св. Алимпије столпник и Ђурђевдан), на данашње место место спустили се с Проваљеног Гувна.

-Богдановићи и Живковићи (24 куће, Св. апостол Тома) су из Биљановца, а даљим пореклом са Рогозне.

-Луковићи и Милојевићи (17 кућа, Св. Никола и стара слава Лучиндан) дошли су из села Трнавца код Новог Пазара од Луковића у махали Милојевско.

-Ревилићи (8 кућа, Св. Архангел и Велика Госпођа) стари досељеници из Мораче. Презиме имају по претку Равили–Рафајилу, манастирском ђаку. После Првог светког рата „довоци“ у Бонџиће су:

-Миковић (1 кућа, Св. Алимпије Архангел) из Гоча и:

-Чолић (1 кућа) од Чолића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. marko

    Da li je ova knjiga u biblioteci? Video sam da u “Kopaoniku” Pavlovica nije bilo nista o Bzenici

  2. Marko

    Da li ima “Kopaonik – Atropogeografska ispitivanja” u biblioteci?