Novo u digitalnoj biblioteci: Monografija prim. dr Mirka Odavića “Veliki Nebriževac”

27. novembar 2020.

komentara: 1

Ljubaznošću autora prim. dr Mirka Odavića u digitalnu biblioteku Poreklo uvrštena je njegova monografija “Veliki Nebriževac”. U podnaslovu knjige stoji i odrednica “trista godina u Imotskoj krajini – Dalmacija”, koja upućuje na vremenski period koji obuhvata ova monografija.

Izvod iz predgovora:

“O prošlosti Nebriževca pisao sam na osnovu dokumenata i radova mnogih autora, koje sam uspio pronaći istražujući istoriju Nebriževca i Imotske krajine. O životu naših predaka pišem na osnovu priča i predanja koje sam slušao od starijih dugih zimski večeri uz komin. (…) Period o kom pišem traje od doseljenja u Imotsku krajinu, prije tri vijeka, do šezdesetih godina HH vijeka, kada dolazi do ubrzanog razvoja Nebriževca u svim segmentima života. (…) Nastojao sam istražiti korjene naših  porodica, vrijeme doseljavanja i broj doseljenih, nastanak sela, pronaći tragove u pisanim dokumentima i sve ono što sam pronašao izvorno prenijeti. Opisao sam šta su preživljavali naši preci, pod vlastima više država koje su vladale ovim krajevima. Napisao sam i sve to potkrijepio vlastitim fotografijama i crtežima, kao i kopijama dokumenata koje sam koristio. 

Pišući ovaj tekst koristio sam riječi i izraze kojima su govorili i još uvjek govore Nebriževčani u svakodnevnom govoru mješajući ikavicu sa (i)jekavicom. Nastojao sam da taj govor što vjernije prenesem, da starije podsjetim, a mlađi u tome da osjete duh vremena u kom su živili njihovi preci”.

Knjigu “Veliki Nebriževac” možete pronaći i pročitati OVDE.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Bosiljka

    Sve pohvale za ovu predivnu monografiju !