Poreklo prezimena Šekler

25. septembar 2020.

komentara: 5

Šekleri su stari rod u oblasti Brvenik, iz šireg područja sela Rudno koje se nalazi između manastira Studenica i Gradac. Smatraju se starosedeocima ovog kraja.

Rod je zasnovan u nekadašnjem selu koji po njima nosi naziv – Šekleri, a koje danas pripada području Rudna. Šekleri iz Rudna kažu da oni nisu isti rod sa onima iz Šeklera, što je malo verovatno, s obzirom da se praktično radi o jednom selu i o jedinstvenom prezimenu na našem području. Po svemu sudeći, deo Šeklera se iz matičnog sela davno preselio u Rudno, te je izgubljena ta veza između njih. I ovo govori da se radi o starom rodu u ovom kraju. Osim u matičnom kraju iseljenih Šeklera ima i u selima Bare na Ibru kod Ušća i Jarčujak kod Kraljeva. Svi Šekleri slave Svetog Stefana – zimski Stevanjdan.

Prema jednoj verziji predanja Šekleri su potomci Sasa, a prema drugoj njihov predak je došao u Brvenik u 13. veku, u pratnji Jelene Anžujske, kad je ona došla radi udaje za kralja Uroša. Kad je građen Manastir Gradac, Jelenina zadužbina, on je tu i ostao i zasnovao porodicu. U obe verzije predanja stoji da prezime datira još iz tog vremena (prva polovina 13. veka).

Prezime Šekler postoji među Nemcima (Schekeler), kao i u Francuskoj (Schekler, verovatno nemačkog porekla), i njihovim iseljenicima u Americi. Sa te strane, moguće je braniti obe varijante predanja, odnosno Šekleri bi mogli biti kako nemačkog (saskog), tako i francuskog porekla (kraljica Jelena Anžujska je po majci bila Francuskinja, te nije nemoguće da je u njenoj sviti bilo i Francuza), ali je malo verovatno da se ovo prezime uspelo održati u Raškoj od 13. veka, od kada navodno potiče, pa sve do sredine 19. veka kada su u Srbiji uvedena obavezna i stalna prezimena, i za tim i do danas.

Sekler (Szekler) je nemačka verzija naziva za mađarske Sekelje (Szekely) iz istočne Transilvanije (Erdelj). Novolatinski naziv za Sekelje je Siculi, a rumunski Saculu. Oni su u Transilvaniji u srednjem veku živeli izmešani sa Sasima, tu naseljenim radi bavljenja rudarstvom. Seklerima bi su u srednjevekovnoj Srbiji mogli nazivati najpre oni Sekelji koji su dovedeni zajedno sa transilvanskim Sasima za rad u rudnicima. Verovatno je vremenom došlo do glasovne promene S u Š, moguće kao: Szekler – Sъkler – Sjekler – Šekler.

U tom smislu, zanimljivu poveznicu možemo napraviti sa toponimom Šekular (kraj i pleme u Gornjem Polimlju), za koji do danas nije dato pouzdano etimološko tumačenje. Postoji jedno mišljenje po kojem je toponim Šekular izveden od starijeg (srednjevekovnog) Seklervar (Szeklervar) o čemu je pisano u članku o šekularskom bratstvu Radmuževića. U prilog ovakvom mišljenju ide i rumunsko Saculu, nazivi za Sekelje. Valja pomenuti jedan davni zapis o Šekularu, gde je ovo mesto zabeleženo upravo pod nazivom „selo Sekula“.

Konačno, osmanski defter iz 1477. godine otvara još jednu mogućnost da postoji veza Šeklera i Šekulara. Naime, prema transkripciji arapskog / persijskog zapisa u ovom dokumentu, u oblasti Brvenik popisano je 11 kuća dela sela Šekular, što je, prema redosledu navođenja popisanih naselja između manastira Gradac i Studenica, nedvosmisleno „selo Šekleri kod Rudnog, severozapadno od Brvenika“.

Dakle, veza prezimena Šekler sa Sekeljima nije sasvim pouzdana, ali je veći broj navedenih činjenica koje navode na zaključak da ona postoji.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Milan Sekler

    A sta mislite odakle potice naziv sela Rudno”? Tu se kopala ruda, odatle. Prva ruda koja se kopala u Srbiji radi pravljena kovanog novca. Postoje duboke rupe, u blizini zaeseoka Sekleri na Rudnu, koje nedvosmisleno potvrdjuju ovu cinjenicu. Drugo, postoji na podrucju Plesina izmedju Raske i Novog Pazara, selo koje se zove “Sasi”. E zasto li Sloveni nazvase selo Sasi. Ovo meni potpuno izgleda direktno povezano sa Nemackim podrucjem Sar, i sa prvim rudarima “sasima” koji su doslji u Srbiju da kopaju rudu, za vreme cara Urosa, ja mislim.

    • urosevic_n_m@yaho

      Šekler su Sen Cler SVETA FAMILIJA LOZA KAKVI SASI IMA IH I SVI SU ISTOG POREKLA SVETA LOZA SU DOŠLI POD NEMANJOM I SAVOM GRADILI SU PETROVU CRKVU PAZAR NEKADA RAS STUDÈNICU GRADAC I TU SU OSTALI POSTOJI TAJNA GRADNJE VOJNIKSPOMENIK U KRALJEVU KAKO POKAZUJE TAČNO VREME U BILÒ KOJE DOBA GODINE OVI IDIOTI KOJI GA PORUŠIŠE NISU ZNALI DA GA OBNOVE JA ZNAM ! PORED SVAKÒG MANASTIRA KOJI SU GRADILI DIZALI SU MALU TO JE MESTO GRADNJE SVE SU ZNALI PO BOŽIJEM ZAKONU ZNAM SVE HVALA IM ŠTO SE SA NAMA UJEDINIŠE U BÒGU I OSTAŠE TOLIKO DUGO REKAO SAM ŽARKI UROŠEVIĆ 0656413036

    • Hald

      Ako slave Svetog Stefana Dečnaskog onda su bili Sasi.