Порекло презимена Маџгаљ

25. септембра 2020.

коментара: 2

О овом презимену прочитајте ОВДЕ.

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Ђорђије Маџгаљ

  Поштовани, текст је веома занимљив али постоји пар грешака…
  Маџгаљи нису настали као род у Пољима и Штитарици, то је грешка јер је у Штитарици живио само Јоксим Маџгаљ чија је кућа била једина кућа од камена и од кога није било потомака….
  Братство Маџгаљ данас броји око 190 православних кућа а постоји и 6-7 породица које су примиле ислам али су задржали презиме Маџгаљ ( Нови Пазар и Бијело поље)
  Такође имамо огранак на Романији , на Соколцу и Палама који су тамо доселили из Соколовића и Берега а још раније из Гацка у Херцеговини.
  Маџгаљи су живјели на територији између Бјелопавлића и Пипера ( гдје су некада живјели Стари Лужани- који су први словенски слој становништва у данашњој Црној Гори.Доласком Турака уточиште проналазе на СВОМ КАТУНУ МЕЏГАЉ КОЈИСЕ НАЛАЗИ ПОРЕД ЦРНЕ ПЛАНИНЕ КОД ВЕРУШЕ ( ЛИЈЕВА РИЈЕКА) КОЈИ ЈЕ НА КУЧКИМ ПЛАНИНАМА, А ЗА КОЈИ ЈОВАН ЕРДЕЉАНОВИЋ КАЖЕ ДА СУ НА ЊЕМУ КАТУНЕ ИМАЛИ СТАРИ ЛУЖАНИ ИЗ ПИПЕРА ОД СТАРИНЕ.( Ј.ЕРДЕЉАНОВИЋ ” КУЧИ ПИПЕРИ И БРАТОНОЖИЋИ)
  ОДАКЛЕ СЕ СЕЛЕ У ДАНАШЊИ БЈЕЛОПОЉСКИ КРАЈ ( некадашња жупа Љубовиђа) ВРАНЕШ И РАВНУ РИЈЕКУ., тачније на ОБОДУ ( ЖАРИ) ОДАКЛЕ ЋЕ ЗБОГ РАЗУРЕ ОД ТУРАКА БИТИ РАСЕЉЕНИ НА ВИШЕ МЈЕСТА.
  СТАРО ПРЕДАЊЕ МАЏГАЉА ЈЕ ДА СУ ЊИХОВИ ПРЕЦИ ЧУВАЛИ И ИЗРАЂИВАЛИ МАЧЕВЕ У ВРИЈЕМЕ КРАЉА МИЛУТИНА НЕМАЊИЋА И ДА СУ ИХ ЗБОГ ТОГА НАЗВАЛИ МАЧГАЉИ….ГАЛ,ГАЉ ЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЗНАЧИЛО ЦРН, МРК,ГАРАВ….
  А ПОСТОЈИ И ЛЕГЕНДА ДА ЈЕ ПОСТОЈАЛА И КЊИГА У КОЈОЈ ЈЕ ТО ЗАПИСАНО ,ДА СУ БИЛИ СТАРО ПЛЕМСТВО СКУП МАЈСТОРА КОЈИ СУ ДОШЛИ И РАДИЛИ НА ПОДИЗАЊУ МАНАСТИРА МАЈСТОРОВИНА, РАВНА РИЈЕКА У 14.В….ЗА ШТА НЕМА ДОКАЗА.
  Да предање не треба олако одбацити говори и ТУМАЧЕЊЕ ПРЕЗИМЕНА ОД Проф.Тома Богавца да је ријеч Маџгаљ настала од алатке Маца,Мач и да има везе са ковачким занатом што потврђује и Мирко Раичевић у својој књизи о Горњим селима у Васојевићима који помиње Топоним МАЏГАЉИЦЕ и наводи да има везе са ковачким занатом.
  У мојим дугогодишњим истраживања пронашао сам и бројне породице у ПОЉСКОЈ, СЛОВАЧКОЈ И ЧЕШКОЈ СА ПРЕЗИМЕНОМ MADŻGAŁA I MADŻGALLA
  ТО ЈЕ ТАМО ШЛЕСКО ПРЕЗИМЕ ИЗ ШЛЕЗИЈЕ ‼️ НАШАО САМ НЕКОЛИКО ДОКУМЕНАТА ОД 1745 ПА ДАЉЕ ДО ДАНАС….ТАМО ЈЕ Р1А ХАПЛОГРУПА 60%
  А И МАЏГАЉИ НА ДВА ТЕСТИРАНА ИМАЈУ ИСТУ Р1а ХАПЛОГРУпу…..
  У Пољској постоји на стотине ПРЕЗИМЕНА са коријеном MADŽ MADZA …..
  Такође оно што може бити интересантно је да у ИТАЛИЈИ У граду РЕКАНАТИЈУ

  • Ђорђије Маџгаљ

   У РЕКАНАТИЈУ У Италији су били стара ПЛЕМИЋКА ПОРОДИЦА која данас има Палату MAZZAGALI I MAZZAGALLO Чије је ПРЕЗИМЕ такође изведено од ријечи Mazza
   Маца,чекић тешки маљ….а поријеклом су од СЛОВЕНА SCHIAVONESE досељених из Далмације још у 14 вијеку….
   НЕВЈЕРОВАТНО Али они MADŻGAŁA у Пољској су из РОКИТНО А ОВИ У ИТАЛИЈИ
   РЕКАНТИ…..