Izvod iz knjige “Ilijina priča” autorke Snežane Aleksić (digitalizovano)

11. septembar 2020.

komentara: 1

Snežana Aleksić, autor knjige “Ilijina priča” (Prometej, Novi Sad, 2018), omogućila je posetiocima portala Poreklo da pročitaju značajan deo ove storije o stradanju sremačkih Srba u Prvom svetskom ratu. Njenom ljubaznošću, kao i uz saglasnost njenog izdavača, u elektronskoj formi dostupna su poglavlja od broja 12 do 16, koja sadrže brojne demografske podatke od značaja za rodoslovna istraživanja.

– Podatke sam objavila na osnovu arhivske građe Srpske pravoslavne crkve “Prepodobne mati Paraskeve” u Boljevcima, u najvećem delu iz Domovnog protokola, ali su korišćeni i podaci iz drugih izvora – navodi autorka.

Rad prate dve recenzije – prof. dr Dejana Mikavice i prof. dr Tatjane Dragičević Radičević.

U kratkom opisu knjige, izdavač je naveo sledeće:

Ilijina priča je knjiga o stradanju, viteštvu i požrtvovanju sremačkih Srba u Velikom ratu u kojem su svi prečanski Srbi na različite načine bili izloženi torturi, diskriminaciji i represalijama kao deo naroda koji je težio nacionalnom oslobođenju i prisajedinjenju Kraljevini Srbiji. Na objektivan, naučno relevantan način opisano je stradanje Srba u Sremu posle povlačenja srpske vojske, internacija i pogrom civilnog stanovništva od strane austrougarskih vlasti u kontekstu međunarodnog prava. Sagledavanje činjenica i podataka koji se ondose na demografske prilike, etničke i ekonomske odnose, koje obuhvata ulogu sremskih dobrovoljaca i civilnih žrtava austrougarske odmazde u selu Boljevci i manastira Fenek, bitno upotpunjuju istorijsku sliku Srema u ovim ratnim godinama.

Knjigu možete pregledati preko sledeće veze: Ilijina priča, poglavlja 12-16.

Snežana Aleksić je napisala i knjigu “Okamenjena ćirilica iščitavana između i preko redova – prilog za izučavanje kulturne baštine pohranjene na teritoriji Grada Beograda – Opštine Surčin” (Udruženje za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”, Beograd, 2017), u kojoj je donela popise muških glava 1848/49, kserokopije Arhiva SANU Sremski Karlovci. Knjiga je u celosti dostupna preko sledeće veze: Okamenjena ćirilica.

Veliko hvala Snežani na ovim značajnim darovima!

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Radule

    Tema kojoj u javnosti treba posvetiti svakako više pažnje. Svaka čast što ste dali ovaj članak.