Извод из књиге “Илијина прича” ауторке Снежане Алексић (дигитализовано)

11. септембар 2020.

коментара: 1

Снежана Алексић, аутор књиге “Илијина прича” (Прометеј, Нови Сад, 2018), омогућила је посетиоцима портала Порекло да прочитају значајан део ове сторије о страдању сремачких Срба у Првом светском рату. Њеном љубазношћу, као и уз сагласност њеног издавача, у електронској форми доступна су поглавља од броја 12 до 16, која садрже бројне демографске податке од значаја за родословна истраживања.

– Податке сам објавила на основу архивске грађе Српске православне цркве “Преподобне мати Параскеве” у Бољевцима, у највећем делу из Домовног протокола, али су коришћени и подаци из других извора – наводи ауторка.

Рад прате две рецензије – проф. др Дејана Микавице и проф. др Татјане Драгичевић Радичевић.

У кратком опису књиге, издавач је навео следеће:

Илијина прича је књига о страдању, витештву и пожртвовању сремачких Срба у Великом рату у којем су сви пречански Срби на различите начине били изложени тортури, дискриминацији и репресалијама као део народа који је тежио националном ослобођењу и присаједињењу Краљевини Србији. На објективан, научно релевантан начин описано је страдање Срба у Срему после повлачења српске војске, интернација и погром цивилног становништва од стране аустроугарских власти у контексту међународног права. Сагледавање чињеница и података који се ондосе на демографске прилике, етничке и економске односе, које обухвата улогу сремских добровољаца и цивилних жртава аустроугарске одмазде у селу Бољевци и манастира Фенек, битно употпуњују историјску слику Срема у овим ратним годинама.

Књигу можете прегледати преко следеће везе: Илијина прича, поглавља 12-16.

Снежана Алексић је написала и књигу “Окамењена ћирилица ишчитавана између и преко редова – прилог за изучавање културне баштине похрањене на територији Града Београда – Општине Сурчин” (Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић”, Београд, 2017), у којој је донела пописе мушких глава 1848/49, ксерокопије Архива САНУ Сремски Карловци. Књига је у целости доступна преко следеће везе: Окамењена ћирилица.

Велико хвала Снежани на овим значајним даровима!

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Радуле

    Тема којој у јавности треба посветити свакако више пажње. Свака част што сте дали овај чланак.