Poreklo prezimena, selo Gornja Budrika (Vitina)

6. avgust 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Budrika, opština Vitina – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je pored Morave, na njenoj levoj strani, i penje se uz brdo Kodra Kišes (Crkveno Brdo). Morava često s proleća i jeseni čini štete u donjem delu sela. Voda za piće dobija se iz Morave; iako ima bunara, njihova voda se ne može piti pošto je slana.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Češma, Ner Katun (ispod sela) i Uđeta; za šumu: Visoča.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa. Obavija južni deo pomenutog brda te ima polumesečast oblik sa konkavnom stranom prema severu. Deli se u tri mahale: Tair-aginu, Smail-aginu i Čilovića Mahalu.

Postanak sela.

U opštem delu kod postanka naselja je izneto, da se Budrezi kao selo ili sela pominju u doba kneza Lazara. Ne zna se, da li su Arbanasi prilikom doseljavanja zatekli selo.

Selo je raslo priraštajem od dva arbanaška doma i doseljavanjem.

Poreklo stanovništva.

Sada u selu žive Arbanasi i pravoslavni Cigani.

Arbanaški rodovi:

-Tair-agini (12 k.),

-Smail–agini (15 k.) i:

-Čilovići (6 k.). Svi su od fisa Gaš. Doseljeni su kao dve kuće pre 200 godina iz prizrenskog kraja. Čilovići su postali od Smail-aginih. Kažu da su doseljeni kao muslimani, ali u okolini se tvrdi, da su dugo bili u katoličanstvu.

Rod pravoslavnih Cigana je:

-Dakić (3 k., sv. Vasilije); doseljen iz Nosalja pre 60 godina na kupljeno imanje. Pre toga je boravio po mnogim selima Gornje Morave kao čifčija. Starinom je iz Ribnika, od roda Jančuljci.

U Tursku su se 1913. godine iselile dve arbanaške kuće.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.