Порекло презимена, село Горња Будрика (Витина)

6. август 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Горња Будрика, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је поред Мораве, на њеној левој страни, и пење се уз брдо Кодра Кишес (Црквено Брдо). Морава често с пролећа и јесени чини штете у доњем делу села. Вода за пиће добија се из Мораве; иако има бунара, њихова вода се не може пити пошто је слана.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Чешма, Нер Катун (испод села) и Уђета; за шуму: Височа.

Тип села.

Село је збијеног типа. Обавија јужни део поменутог брда те има полумесечаст облик са конкавном страном према северу. Дели се у три махале: Таир-агину, Смаил-агину и Чиловића Махалу.

Постанак села.

У општем делу код постанка насеља је изнето, да се Будрези као село или села помињу у доба кнеза Лазара. Не зна се, да ли су Арбанаси приликом досељавања затекли село.

Село је расло прираштајем од два арбанашка дома и досељавањем.

Порекло становништва.

Сада у селу живе Арбанаси и православни Цигани.

Арбанашки родови:

-Таир-агини (12 к.),

-Смаил–агини (15 к.) и:

-Чиловићи (6 к.). Сви су од фиса Гаш. Досељени су као две куће пре 200 година из призренског краја. Чиловићи су постали од Смаил-агиних. Кажу да су досељени као муслимани, али у околини се тврди, да су дуго били у католичанству.

Род православних Цигана је:

-Дакић (3 к., св. Василије); досељен из Носаља пре 60 година на купљено имање. Пре тога је боравио по многим селима Горње Мораве као чифчија. Старином је из Рибника, од рода Јанчуљци.

У Турску су се 1913. године иселиле две арбанашке куће.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.