Порекло презимена, село Мијак (Витина)

19. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Мијак, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на четири брда око Мијачког Потока. Вода за пиће добија се из чесме до села и са слабих извора у селу. Ретко и то зими пије се вода и из потока.

Земље и шуме.

Топографски су називи за шуму: Каљаја Виранит (Пусти Град), Мас Кодра (Иза Брда) и Гури Бард (Бели Камен). Њиве су око махала и називају се махалским именима.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у четири махале, у којима живе засебни родови по којима су оне и добиле имена. Удаљење између махала је око 5 минута хода. У махалама има и негруписаних кућа.

Постанак села.

На месту „Ишме“ постоји неко старо гробље обрасло у луг. Приликом досељавања пре 120 година преци данашњег становништва нису затекли село. Име селу је пренето из Љуме. Село је расло само прираштајем.

Порекло становништва.

У селу живе родови:

-Мурталарт (9 к.),

-Идризаларт (5 к.),

-Метеларт (7 к.) и:

-Бећираларт (8 к.). Постали су од једне или две досељене куће пре 120 година. Досељени су из Мијака (Топојане) (Љума) са „турском“ вером, али по предању знају да су им преци у Љуми били Срби, односно „Шкије“ како они кажу. Убрајају себе у фис Краснић.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.