Poreklo prezimena, selo Mijak (Vitina)

19. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mijak, opština Vitina – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je na četiri brda oko Mijačkog Potoka. Voda za piće dobija se iz česme do sela i sa slabih izvora u selu. Retko i to zimi pije se voda i iz potoka.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za šumu: Kaljaja Viranit (Pusti Grad), Mas Kodra (Iza Brda) i Guri Bard (Beli Kamen). Njive su oko mahala i nazivaju se mahalskim imenima.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale, u kojima žive zasebni rodovi po kojima su one i dobile imena. Udaljenje između mahala je oko 5 minuta hoda. U mahalama ima i negrupisanih kuća.

Postanak sela.

Na mestu „Išme“ postoji neko staro groblje obraslo u lug. Prilikom doseljavanja pre 120 godina preci današnjeg stanovništva nisu zatekli selo. Ime selu je preneto iz Ljume. Selo je raslo samo priraštajem.

Poreklo stanovništva.

U selu žive rodovi:

-Murtalart (9 k.),

-Idrizalart (5 k.),

-Metelart (7 k.) i:

-Bećiralart (8 k.). Postali su od jedne ili dve doseljene kuće pre 120 godina. Doseljeni su iz Mijaka (Topojane) (Ljuma) sa „turskom“ verom, ali po predanju znaju da su im preci u Ljumi bili Srbi, odnosno „Škije“ kako oni kažu. Ubrajaju sebe u fis Krasnić.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.