Порекло презимена, село Корбулић (Качаник)

18. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Корбулић, општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је у долини Кључеве (Корбулићке) Реке. Река протиче поред и између сеоских махала. Вода за пиће добија се из једне чесме и бунара у селу, које има сваки дом, а пије се и речна вода.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Арат–е-Мризит (Пландишке Њиве), Ливада Тмлаја (Велика Ливада), Луг, Фуша Тмал (Велико Поље), Рајиште, Симиџија, Биљак, Дерлишта, Лесковица, Динарица и Скокало; за шуму: Биљак, Ајваз и Ловка.

Тип села.

Село је разбијеног типа. У самој долини реке и по косама на странама долине растурено је на седам група. Свака група образује махалу и оне се зову: Јусуфит, Муаџер, Муљакт, Османовић, Динарица, Дерлиште и Широки. Одстојања између махала су 5—15 минута хода.

Постанак и име села.

Не зна се да ли су преци садашњих Арбанаса затекли село пре 180 година. Помен о некој старој цркви остао је само по називу места на коме је била. Од насељавања Арбанаса село је расло само њиховим прираштајем. Име селу је, кажу, дошло по неком српском презимену.

Порекло становништва.

Родови;

-Муаџер (10 к.), од фиса Бериш, најстарији род у селу; досељен пре 180 година из Дерлишта у Малесији. После насељавања, два појаса доцније, бежали су у Карадаг од крвне освете, те им је отуда и дошло презиме.

-Широки (9 к.), од фиса Бериш; досељени из Малесије одмах после Муаџера. Прво су се настанили у Гошици, коју су напустили због пролаза татара, јер је била на друму.

-Јусуфит (6 к.),

-Муљакт (7 к.),

-Османовић (6 к.),

-Динарица (7 к.), и:

-Дерлиште (3 к.), сви од фиса Бериш; досељени заједно са Широкима.

После Балканског рата иселило се у Скопље и Качаник 12 арбанашких кућа.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.