Poreklo prezimena, selo Korbulić (Kačanik)

18. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Korbulić, opština Kačanik – Kosovski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je u dolini Ključeve (Korbulićke) Reke. Reka protiče pored i između seoskih mahala. Voda za piće dobija se iz jedne česme i bunara u selu, koje ima svaki dom, a pije se i rečna voda.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Arat–e-Mrizit (Plandiške Njive), Livada Tmlaja (Velika Livada), Lug, Fuša Tmal (Veliko Polje), Rajište, Simidžija, Biljak, Derlišta, Leskovica, Dinarica i Skokalo; za šumu: Biljak, Ajvaz i Lovka.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. U samoj dolini reke i po kosama na stranama doline rastureno je na sedam grupa. Svaka grupa obrazuje mahalu i one se zovu: Jusufit, Muadžer, Muljakt, Osmanović, Dinarica, Derlište i Široki. Odstojanja između mahala su 5—15 minuta hoda.

Postanak i ime sela.

Ne zna se da li su preci sadašnjih Arbanasa zatekli selo pre 180 godina. Pomen o nekoj staroj crkvi ostao je samo po nazivu mesta na kome je bila. Od naseljavanja Arbanasa selo je raslo samo njihovim priraštajem. Ime selu je, kažu, došlo po nekom srpskom prezimenu.

Poreklo stanovništva.

Rodovi;

-Muadžer (10 k.), od fisa Beriš, najstariji rod u selu; doseljen pre 180 godina iz Derlišta u Malesiji. Posle naseljavanja, dva pojasa docnije, bežali su u Karadag od krvne osvete, te im je otuda i došlo prezime.

-Široki (9 k.), od fisa Beriš; doseljeni iz Malesije odmah posle Muadžera. Prvo su se nastanili u Gošici, koju su napustili zbog prolaza tatara, jer je bila na drumu.

-Jusufit (6 k.),

-Muljakt (7 k.),

-Osmanović (6 k.),

-Dinarica (7 k.), i:

-Derlište (3 k.), svi od fisa Beriš; doseljeni zajedno sa Širokima.

Posle Balkanskog rata iselilo se u Skoplje i Kačanik 12 arbanaških kuća.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.