Порекло презимена, село Никовце (Качаник)

18. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Никовце, општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је јужно од Дреноглаве, на брдима која чине развође између Мораве и Лепенца. Вода за пиће добија се из потока који пролази између махала.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Лом, Никона или Трстеница и Забели Ћунит (Ћунов Забел); за шуму: Бодешњак и Ломка.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале, од којих је свака на засебном брду. Удаљења између махала су око 1 км. Махале се зову по родовима.

Постанак и име села.

Не зна се, да ли су преци данашњих Арбанаса затекли село приликом досељавања. Садашње арбанашко становништво прича, да је ово село пре њиховог настањивања било село неког Србина Нике, по коме му је и остало име. У општем делу, код исељавања, је поменуто, да исељених Срба из овог села има у селима Скопске Црне Горе, Мирковцу и Кучевашту. Од досељавања Арбанаса село је расло само прираштајем.

Порекло становништва.

Родови су:

-Куртешовит (7 к.),

-Браимовит (9 к.) и:

-Бећировит (4 к.), сви од фиса Соп. Досељени су пре 120 година из Љуме „као три брата“, од којих су постали садашњи родови.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.