Порекло презимена, село Дреноглава (Качаник)

16. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Дреноглава (Дренова Глава) општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на брдима између Шуланске и Мачићке Реке. Вода за пиће добија се из извора у селу.

Земље и шуме.

Топографски су називи за шуму: Кључовица, Белобарда и Радовица. Арбанаси причају, да су на овим местима, која су у шуми, четовале три „Шкине“ (Српкиње) по поразу на Косову и да су ови називи остали по њиховим именима. Њиве су око махала и називају се по махалским именима.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Има шест махала и свака је на по једном брду. Удаљења између махала су по 5—10 минута хода. Махале су: Маала Бобит, Бућај, Брут, Зумберовит, Авдиловит и Ћун, на месту Црнељ. Неке се зову по јединим, а неке по јачим родовима у њима.

Постанак и име села.

Арбанаси су приликом досељавања у ово село, пре 150 година, затекли друге Арбанасе зване „Симиџије“ који су се доцније иселили у Косово и Скопље. Зна се, да су и Симиџије затекли село. Дреноглава је доцније расла прираштајем и досељавањем. Име селу, кажу, да је дошло од дреновог дрвећа кога има много у шумама.

Порекло становништва.

Сада у селу живе само Арбанаси.

Родови:

-Дубовт (2 к.), од фиса Тсач, досељени из Стагова (Качаник), где су се задржали извесно време. Старином су из околине Скадра.

-Бобт (10 к.), од фиса Тсач. Старином су из Малесије, а пре досељења пробавили су око 30 година у Качанику. Досељени су после рода Дубовт.

-Бућ (3 к.) и:

-Авдиловић (4 к.), од фиса Тсач, досељени као један дом после рода Дубовт из Стагова (Качаник), где су при досељавању из Малесије пробавили више од 30 година.

-Брут (5 к.) и:

-Какрук (1 к.), од фиса Тсач, досељени право из Малесије после првих родова.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.