Poreklo prezimena, selo Drenoglava (Kačanik)

16. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Drenoglava (Drenova Glava) opština Kačanik – Kosovski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je na brdima između Šulanske i Mačićke Reke. Voda za piće dobija se iz izvora u selu.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za šumu: Ključovica, Belobarda i Radovica. Arbanasi pričaju, da su na ovim mestima, koja su u šumi, četovale tri „Škine“ (Srpkinje) po porazu na Kosovu i da su ovi nazivi ostali po njihovim imenima. Njive su oko mahala i nazivaju se po mahalskim imenima.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Ima šest mahala i svaka je na po jednom brdu. Udaljenja između mahala su po 5—10 minuta hoda. Mahale su: Maala Bobit, Bućaj, Brut, Zumberovit, Avdilovit i Ćun, na mestu Crnelj. Neke se zovu po jedinim, a neke po jačim rodovima u njima.

Postanak i ime sela.

Arbanasi su prilikom doseljavanja u ovo selo, pre 150 godina, zatekli druge Arbanase zvane „Simidžije“ koji su se docnije iselili u Kosovo i Skoplje. Zna se, da su i Simidžije zatekli selo. Drenoglava je docnije rasla priraštajem i doseljavanjem. Ime selu, kažu, da je došlo od drenovog drveća koga ima mnogo u šumama.

Poreklo stanovništva.

Sada u selu žive samo Arbanasi.

Rodovi:

-Dubovt (2 k.), od fisa Tsač, doseljeni iz Stagova (Kačanik), gde su se zadržali izvesno vreme. Starinom su iz okoline Skadra.

-Bobt (10 k.), od fisa Tsač. Starinom su iz Malesije, a pre doseljenja probavili su oko 30 godina u Kačaniku. Doseljeni su posle roda Dubovt.

-Buć (3 k.) i:

-Avdilović (4 k.), od fisa Tsač, doseljeni kao jedan dom posle roda Dubovt iz Stagova (Kačanik), gde su pri doseljavanju iz Malesije probavili više od 30 godina.

-Brut (5 k.) i:

-Kakruk (1 k.), od fisa Tsač, doseljeni pravo iz Malesije posle prvih rodova.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.