Порекло презимена, село Доња Слатина (Витина)

11. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Слатина, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је у равници, пола километра југоисточно од Горње Слатине.

Воде.

Кроз село протиче поток који пресушује преко лета. Вода за пиће се добија из бунара по двориштима. Извор поред корита потока и у самом селу, иако врло јак, употребљава се само за појење стоке.

Земље и  шуме.

Топографски су називи за њиве: Блато, Широко, Сланиште и Арат–е–Гата (Дуге Њиве).

Тип села.

Село је збијеног типа и овалног облика. Дели се у три махале које се зову по родовима који у њима живе. Махале су одвојене улицама и потоком.

Постанак села.

Место на коме је село било је под лугом пре 150 година. У то време, како се прича, неки Циганин из Пожерања, чувајући стоку, наишао је на извор који је сада у селу и то доставио бегу, господару чифлука у Горњој Слатини. Тада је бег, пореклом Призренац, довео претке данашњег становништва из призренског краја. Село је од тада расло само прираштајем.

Име села.

Село је добило име Слатина због тога, што је било на хатару села Слатине (садашње Горње Слатине). За разлику од Горње, због природног положаја, зове се Доња Слатина.

Порекло становништва.

У селу живе ови родови:

-Фран (35 к.) поарбанашени Срби муслимани. Старином су из села Франг (Скадар). Доселили су се пре 150 година заједно са прецима садашњих родова у Горњој Слатини „као браћа“. Испрва су били чифчије у бега који их је довео из призренског краја, где су се преселили из старине, али се доцније „откупилие“ од чифчиства. У ислам су прешли по досељењу у Слатину. Издају се за фис Соп.

-Мијак (5 к.) поарбанашени Срби муслимани. Досељени пре 100 година из Мијака у Љуми. У ислам су из православља прешли још у Љуми. Издају се за фис Краснић.

-Љубиштан (3 к.) поарбанашени Срби муслимани. Сродници су роду Фран у овом селу, свих родова у Љубишту и православних Срба Торлића у Клокоту. Старином као и његови сродници –— из скадарске области. У призренском крају, у селу Љубишту (отуда и презиме роду) остали су и после својих сродника. У Слатину су досељени пре 90 година, по позиву. У ислам су из православља прешли у призренском Љубишту. Издају се за фис Соп.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.