NOVO: Knjiga “Pleme Vasojevičko – rečeno i prećutano” u izdanju Porekla

26. jun 2020.

komentara: 0

Iz štampe je upravo izašla knjiga prote Miloša Velimirovića “Pleme Vasojevičko”, koju je priredio Rade Brakočević Vukoljevaković, a koja donosi veran transkript rukopisa iz 1901. godine. Podnaslov knjige “rečeno i prećutano” Brakočevićev je osvrt na prethodno izdanje rukopisa iz 2003. godine, u kojem je popisao sva ogrešenja, tj. mesta u tom izdanju knjige gde nije verno prenet rukopis prote Miloša Velimirovića. 

Da nema nikakve dileme šta sve stoji u ovom vrednom zapisu o plemenu Vasojevići, Brakočević je pribegao rešenju da svaka strana rukopisa bude objavljena na način da je prati i njen transkript, red po red.

Pored transkripta rukopisa i osvrta na prethodno izdanje, Brakočević donosi i iscrpnu biografiju prote Miloša Velimirovića (1848-1920), učitelja, sveštenika, geografa, istoričara, putopisca, etnografa, novinara, urednika, besednika i ratnog dobrovoljca.

Knjigu možete nabaviti preko naše onlajn prodavnice po ceni od 1.000 dinara.

Reč izdavača o knjizi

Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“, od svog osnivanja 2012. godine, okuplja istraživače koji teže da dopru do svih izvora koji pružaju nova saznanja o poreklu pojedinaca i širih zajednica (bratstava, plemena, naroda). Ono na čemu naše udruženje naročito insistira, jeste da činjenicama prilazimo odgovorno, te da se uvek i bez izuzetka držimo imperativa objavljivanja tačnih navoda, bez podilaženja mitomaniji svake vrste.

Težnja ka istinitom, sigurni smo, bila je osnovna vodilja i priređivaču ove knjige, članu našeg Društva Radu Brakočeviću. I velika je zasluga njegova što je na svetlo dana doneo ovako vredan zapis u njegovom izvornom obliku. Način da se na jednoj strani knjige nađe originalan rukopis, a na drugoj njegov veran transkript, primer je kako se služi napred istaknutom imperativu tačnosti i istinitosti. Zahvaljujući tome, sada svako na veoma jednostavan način može proveriti da li je nešto što je u davnini pisano rukom doslovno preneto i u „prekucanoj“, štampanoj formi.

Uvodni deo knjige, u kojem se Brakočević osvrnuo na prethodno objavljeno izdanje zapisa „Pleme Vasojevičko“ prote Miloša Velimirovića (priređivača Ratka Deletića) i našao u njemu brojna ogrešenja o imperativ tačnosti i istinitosti, stilom i pristupom odudara od onog što u našem Društvu držimo za standard polemičkog. Voleli bismo da je u tom delu Brakočević imao hladniji pristup. Istovremeno, poštujemo njegovu spremnost da za ovakav način i stil analize prihvati svaku odgovornost. Svakako da je dodatak naslovu ove knjige – „rečeno i prećutano“ – obavezivao priređivača da ukaže i na jedno i na drugo, a da li je Brakočević pri tome uspeo da zadrži i objektivan pristup, ostaje na čitaocu da prosudi.

Ono u šta smo sigurni, jeste da je ovo delo bilo vredno objavljivanja, ako ni zbog čega drugog, ono da se ukaže na važnost provere autentičnosti ranije objavljenih rukopisa. Jer, svedoci smo da jednom objavljen pogrešan navod često biva nekritički preuziman i citiran u brojnim drugim delima. Čime se nanosi nepopravljiva šteta onom čemu težimo, a to je istina.

Jovica Krtinić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.