НОВО: Књига “Племе Васојевичко – речено и прећутано” у издању Порекла

26. јун 2020.

коментара: 0

Из штампе је управо изашла књига проте Милоша Велимировића “Племе Васојевичко”, коју је приредио Раде Бракочевић Вукољеваковић, а која доноси веран транскрипт рукописа из 1901. године. Поднаслов књиге “речено и прећутано” Бракочевићев је осврт на претходно издање рукописа из 2003. године, у којем је пописао сва огрешења, тј. места у том издању књиге где није верно пренет рукопис проте Милоша Велимировића. 

Да нема никакве дилеме шта све стоји у овом вредном запису о племену Васојевићи, Бракочевић је прибегао решењу да свака страна рукописа буде објављена на начин да је прати и њен транскрипт, ред по ред.

Поред транскрипта рукописа и осврта на претходно издање, Бракочевић доноси и исцрпну биографију проте Милоша Велимировића (1848-1920), учитеља, свештеника, географа, историчара, путописца, етнографа, новинара, уредника, беседника и ратног добровољца.

Књигу можете набавити преко наше онлајн продавнице по цени од 1.000 динара.

Реч издавача о књизи

Друштво српских родословаца „Порекло“, од свог оснивања 2012. године, окупља истраживаче који теже да допру до свих извора који пружају нова сазнања о пореклу појединаца и ширих заједница (братстава, племена, народа). Оно на чему наше удружење нарочито инсистира, јесте да чињеницама прилазимо одговорно, те да се увек и без изузетка држимо императива објављивања тачних навода, без подилажења митоманији сваке врсте.

Тежња ка истинитом, сигурни смо, била је основна водиља и приређивачу ове књиге, члану нашег Друштва Раду Бракочевићу. И велика је заслуга његова што је на светло дана донео овако вредан запис у његовом изворном облику. Начин да се на једној страни књиге нађе оригиналан рукопис, а на другој његов веран транскрипт, пример је како се служи напред истакнутом императиву тачности и истинитости. Захваљујући томе, сада свако на веома једноставан начин може проверити да ли је нешто што је у давнини писано руком дословно пренето и у „прекуцаној“, штампаној форми.

Уводни део књиге, у којем се Бракочевић осврнуо на претходно објављено издање записа „Племе Васојевичко“ проте Милоша Велимировића (приређивача Ратка Делетића) и нашао у њему бројна огрешења о императив тачности и истинитости, стилом и приступом одудара од оног што у нашем Друштву држимо за стандард полемичког. Волели бисмо да је у том делу Бракочевић имао хладнији приступ. Истовремено, поштујемо његову спремност да за овакав начин и стил анализе прихвати сваку одговорност. Свакако да је додатак наслову ове књиге – „речено и прећутано“ – обавезивао приређивача да укаже и на једно и на друго, а да ли је Бракочевић при томе успео да задржи и објективан приступ, остаје на читаоцу да просуди.

Оно у шта смо сигурни, јесте да је ово дело било вредно објављивања, ако ни због чега другог, оно да се укаже на важност провере аутентичности раније објављених рукописа. Јер, сведоци смо да једном објављен погрешан навод често бива некритички преузиман и цитиран у бројним другим делима. Чиме се наноси непоправљива штета оном чему тежимо, а то је истина.

Јовица Кртинић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.