Крајишки Вучковићи (Никољдан)

15. јул 2020.

коментара: 3

ПИШЕ: Синиша Јерковић

Једна од знаменитијих крајишких породица у 19. вијеку били су Вучковићи из подгрмечког Дабра. Као и код других крајишких породица, и њихову су судбину обиљежиле сеобе, буне и страдања. Када је крајем 18. вијека избила куга у Босни и Херцеговини, Тодор и Милица Вучковић из Дабра склонили су се привремено са дјецом у Скрадин, у Далмацију. Један од синова, Шпиро, касније монашки Силвестар, том приликом остао је у Далмацији да „учи књигу“, службовао је као скрадински парох, а у једном периоду је био и администратор далматинске епархије. Имена других синова сазнајемо из писања Гавре Вучковића Крајишника: „мој је стриц био покојни Силвестар Вучковић, покојни поп Коста Вучковић и покојни Михајло, отац проте Дамјана Вучковића у Дабру.“ Овоме списку браће би могли додати још и Гавриног оца, трговца Филипа Вучковића, који ће се из Дабра у првој половини 19. вијека, преселити у Петровац и то као његов први православни становник. Гаврин брат од стрица био је Тодор Вучковић, у монаштву Дионисије, игуман манастира Гомионице и отац једног од најбогатијих Срба Далмације, сплитског трговца и банкара Константина Косте Вучковића. Од заоставштине Косте Вучковића установљена је Матица Српска у Дубровнику. Горе поменутог проту Дамјана Вучковића, сина Михајловог проналазимо као пароха дабарског у Шематизму Митрополије дабробосанске из 1882. године. На овај начин, упоређивањем података из различитих извора спознали смо родослов ове утицајне и разгранате српске породице из Дабра.

Вучковића који славе Никољдан, има у више подгрмечких бјелајских села, али њихова веза са дабарским Вучковићима није посве јасна. Гавро Вучковић коментаришући родбинску везу са Симетом Вучковићем из Бравска пише: „Симета и Стана да се зове племеном као што и ја, али ми није стриц… А ено Симете у Бравску..“ Овај Вучковићев навод би могли схватити као потврду везе дабарских и бјелајских Вучковића.

Вучковићи се у Бјелајско поље, у Бравско (Капљув), по предању досељавају у другој половини 18. вијека из далматинских села Ервеника и Отона. У Ервенику и данас живе Вучковићи исте славе, па је предање по свему судећи тачно. Из Бравска се једна грана Вучковића пресељава у села парохије Крњеуше, гдје су Вучковићи такође били бројни. У Заложју код Бихаћа се за тамошње Каракаше наводи да су „од Бјелајског Поља где су се звали Вучковићи“, а за Вучковиће у бихаћкој Липи да су „пре окупације од Сане“.

С обзиром да су села Отон и Ервеник крајем 17. вијека насељавана становништвом управо из Бјелајског Поља, миграција Вучковића у Бјелајско поље у 18. вијеку би могла бити и повратна. Поред Ервеника, Вучковићи са славом Никољдан су у Далмацији били прилично бројни у Полачи книнској. Прота Накићеновић за полачке Вучковиће наводи да су досељеници из Босне. Попис из 1701. године заиста у Полачи наводи чак двојицу синова Вучка, и није јасно да ли презиме управо тада настаје или се турско „син Вучка“ може схватити као презиме Вучковић. Неколико година касније у попису из 1709. године и у Ервенику је забиљежено пет домаћинстава Вучковића,а и међу њима се помиње лично име Вучко. Остаје отвореним питање о вези ервеничких и полачких Вучковића.

За дабарске Вучковиће додуше не постоји предање о поријеклу из Далмације (осим краткотрајног боравка у Скрадину), али је, судећи по оном што је написао Гавро Вучковић, сачувана свијест о заједничком поријеклу са далматинско-бјелајским Вучковићима. За породицу Руња/Руњића(Рунић) у Грахову и Унцу наводи се да су поријеклом од полачких Вучковића. Из матице у Грахову, расељавали су се у Унац, Бјелајско Поље, Саницу.

Генетички су тестирани полачки Вучковићи, који припадају хаплогрупи I2-Y3120 и Вучковићи из Капљува(Бравско), Босански Петровац, који су радили само SNP тестирање и припадају хаплогрупи I2-Y3120>S17250. Није искључено да су полачки и петровачки Вучковићи повезани, што могу да покажу даља тестирања. Тестиран је и Рунић из Ведрог Поља, Бос. Петровац, и припада хаплогрупи I2-Y3120>S17250>I2-PH908. Веза Рунића са полачким Вучковићима (како предање тврди) је искључена.

Свакако је најживописнија личност овог рода Гавро Вучковић Крајишник (1830 – 1875), трговац и представник босанских Срба у Цариграду, сналажљива и немирна природа, у вјечитој опозицији према сарајевској српској чаршији и фанариотским владикама, нападан од пречанских дописника као туркофил и утјеривач пореза, са друге стране спасилац многих Срба из турских тамница, обновитељ манастира и цркава и неуморни борац за народну ствар. Оставио је неколико дјела, која су заправо полемички списи, његова одбрана и животопис, а у којима у први план избија управо његов жив, бунтовнички карактер. Када су сплетке фанариота уродиле плодом и када је Гавро из Сарајева отпремљен у азијско тамновање, видимо га како и тамо у далеком Бејруту проналази своје старе пријатеље, турске спахије, који покушавају ублажити незгодан положај у ком се нашао. Користећи ову слободу, Гавро је у Александрији успио побјећи у руски конзулат, а потом и преко руске лађе доћи до Београда. Избијањем устанка 1875. године, Гавро се преко Градишке покушава домоћи Крајине, али не успјева, јер га исте године сустиже смрт. О Гаври Вучковићу су доста писали Иво Андрић и Петар Кочић, као и велики број савремених аутора.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Слободан

    Да ли су од ових Вучковића и преци глумца Аљоше или певачице Северине…?

    • Mile

      Aljoša Vučković nije iz te direktne linije indirektno da jer Vučkovići potiču iz Reke Cenojevica od Vučka Petrovića…posle ubijanja Bega morali su se odseliti jedna linija je krenula na jug Srbije i dalje a druga linija preko Herceg Novog, Senja do Knina gde se racvaju na sever i severozapad

      • Bata

        Mile, mozete li mi dati vise podataka o Vuckovicima, najranije sto znam je da su moji Vuckovici bili u Bosileradskoj krajini, pa odatle u Palojce, pa u Grdelicu Selo i Grdelicu varos.