Порекло презимена, село Лужане (Подујево)

21. априла 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Лужане, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село Лужане се налази поред самог Лаба. Дели се на два, не сасвим издвојена дела. Пошто у Лужану живе Албанци и Срби, то су њихове куће издвојене. Српске су саграђене поред пута, а албанске, нарочито оне које су најстарије у овом селу, леже између Лаба и Батлаве. Лужане је село на две реке. Ту се Батлава улива у Лаб, а сеоске куће су на обалама ових река. Ово село је истовремено и једно од најјужнијих у котлини.

Комуникације.

Главни пут који повезује Kосово са Топлицом, преко Малог Kосова, једино у Лужану прелази Лаб, и одатле све до Подујева води његовом десном страном. То је био најбољи правац за изградњу пута, јер је терен источно од Лаба низак и повремено, током године, и подводан.

Тип села.

Лужане се може уврстити у групу мањих села у котлини. За разлику од суседних села, Лужане је село изразито збијеног типа.

Постанак села.

У Лужану живе Албанци и Срби. Албанци се по времену досељавања деле на две групе. Албанци – старији насељеници и мухаџири.

У Лужане се, као и у Kиселој Бањи, у време насељавања првих албанских становника доселила само једна породица из Малесије. Kада су се ови први становници Лужана доселили, нисмо успели да сазнамо, јер о томе нема неких поузданих података. Сада од те једне куће у Лужану има неколико, а сви су становници из фиса Берише.

Махале у селу и порекло становништва.

Стабла махала је насељена мухаџирима који су се из села Стубле овамо доселили. У Лужану има 17 кућа које воде порекло од становника досељених из Стубле. Ови становници припадају фису Гаши.

Kоњушевци махала је насељена становницима који су се у Лужане доселили из Kоњушевца. Они су прво живели у Лугу, па су се из Луга преселили у Лужане. Тада се доселила само једна породица, а сада има четири куће чији становници припадају фису Берише.

Маљок махала је насељена становницима који су се доселили из Јуника, код Ђаковице. Не зна се кад су се преселили. У овој махали има 7 кућа, а становници су из фиса Берише.

У Лужану има једна кућа чији су се становници, односно њихови преци, одавно доселили из Бајгоре. Бајгора се налази на развођу између Горњег Лаба и Ситнице. Ови су становници из фиса Шаља. Такође су се и;

-Бацоку доселили из села Баца, када и сви мухаџири. Њих има само једна кућа.

У Лужану има Срба који су се у ово село доселили после првог светског рата, као и већина у Малом Kосову.

-Савићи су се доселили 1923. године, из Блаца. Њих има три куће. То су три сина Светолика Савића, који се из Блаца прво населио у село Саковицу (нешто јужније од Лужана), а затим се преселио овамо.

-Стевчићи су из Тулара. Они су се доселили 1922, а има их четири куће.

-Столићи су се доселили из села Kриваје код Блаца, 1927. године, а има их две куће. Поред ових Срба досељених из суседних крајева, у Лужану има једна породица досељена из Босне, 1923. године. То су:

-Петровићи.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.