Poreklo prezimena, selo Lužane (Podujevo)

21. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lužane, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Lužane se nalazi pored samog Laba. Deli se na dva, ne sasvim izdvojena dela. Pošto u Lužanu žive Albanci i Srbi, to su njihove kuće izdvojene. Srpske su sagrađene pored puta, a albanske, naročito one koje su najstarije u ovom selu, leže između Laba i Batlave. Lužane je selo na dve reke. Tu se Batlava uliva u Lab, a seoske kuće su na obalama ovih reka. Ovo selo je istovremeno i jedno od najjužnijih u kotlini.

Komunikacije.

Glavni put koji povezuje Kosovo sa Toplicom, preko Malog Kosova, jedino u Lužanu prelazi Lab, i odatle sve do Podujeva vodi njegovom desnom stranom. To je bio najbolji pravac za izgradnju puta, jer je teren istočno od Laba nizak i povremeno, tokom godine, i podvodan.

Tip sela.

Lužane se može uvrstiti u grupu manjih sela u kotlini. Za razliku od susednih sela, Lužane je selo izrazito zbijenog tipa.

Postanak sela.

U Lužanu žive Albanci i Srbi. Albanci se po vremenu doseljavanja dele na dve grupe. Albanci – stariji naseljenici i muhadžiri.

U Lužane se, kao i u Kiseloj Banji, u vreme naseljavanja prvih albanskih stanovnika doselila samo jedna porodica iz Malesije. Kada su se ovi prvi stanovnici Lužana doselili, nismo uspeli da saznamo, jer o tome nema nekih pouzdanih podataka. Sada od te jedne kuće u Lužanu ima nekoliko, a svi su stanovnici iz fisa Beriše.

Mahale u selu i poreklo stanovništva.

Stabla mahala je naseljena muhadžirima koji su se iz sela Stuble ovamo doselili. U Lužanu ima 17 kuća koje vode poreklo od stanovnika doseljenih iz Stuble. Ovi stanovnici pripadaju fisu Gaši.

Konjuševci mahala je naseljena stanovnicima koji su se u Lužane doselili iz Konjuševca. Oni su prvo živeli u Lugu, pa su se iz Luga preselili u Lužane. Tada se doselila samo jedna porodica, a sada ima četiri kuće čiji stanovnici pripadaju fisu Beriše.

Maljok mahala je naseljena stanovnicima koji su se doselili iz Junika, kod Đakovice. Ne zna se kad su se preselili. U ovoj mahali ima 7 kuća, a stanovnici su iz fisa Beriše.

U Lužanu ima jedna kuća čiji su se stanovnici, odnosno njihovi preci, odavno doselili iz Bajgore. Bajgora se nalazi na razvođu između Gornjeg Laba i Sitnice. Ovi su stanovnici iz fisa Šalja. Takođe su se i;

-Bacoku doselili iz sela Baca, kada i svi muhadžiri. Njih ima samo jedna kuća.

U Lužanu ima Srba koji su se u ovo selo doselili posle prvog svetskog rata, kao i većina u Malom Kosovu.

-Savići su se doselili 1923. godine, iz Blaca. Njih ima tri kuće. To su tri sina Svetolika Savića, koji se iz Blaca prvo naselio u selo Sakovicu (nešto južnije od Lužana), a zatim se preselio ovamo.

-Stevčići su iz Tulara. Oni su se doselili 1922, a ima ih četiri kuće.

-Stolići su se doselili iz sela Krivaje kod Blaca, 1927. godine, a ima ih dve kuće. Pored ovih Srba doseljenih iz susednih krajeva, u Lužanu ima jedna porodica doseljena iz Bosne, 1923. godine. To su:

-Petrovići.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.