Poreklo prezimena, selo Grdovac (Podujevo)

9. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Grdovac, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi Dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Grdovac je pretežno albansko selo, a po veličini bi se mogao uvrstiti u grupu sela srednje veličine, u okviru Malog Kosova. Nalazi se na jugoistočnom, nižem delu kotlinskog oboda. Od najnižih delova kotline je odvojen terasom kojom ide razvođe reke Batlave i Dubnice. Prema tome, Grdovac se u užem smislu reči nalazi u slivu Batlave i predstavlja jedno od dva seoska naselja na njenoj levoj strani, u najširem delu doline.

U blizini Grdovca prolazi put koji, vodeći dolinom reke Batlave, spaja Malo Kosovo sa Gornjom Jablanicom. U odnosu na glavnu komunikaciju, koja vodi kotlinom, Grdovac ima krajnje periferni položaj. Geografski položaj ovog sela nas navodi na pretpostavku da u njemu verovatno žive Albanci koji su se u ovaj kraj doselili odavno, jer su se oni, koliko smo mi zaključili, naseljavali obavezno po nešto višim terenima, najčešće delimično pod šumom i redovno dalje od glavnih komunikacija.

U svim selima, koja smo do sada pominjali, a koja su u odnosu na glavni kotlinski put imala periferni položaj, i koja su vezana za više i niže delove oboda, preovladali su Albanci čiji su preci bili u najnovijoj fazi naseljavanja prvi stanovnici ove kotline. Naši zaključci i pretpostavke baziraju se upravo na ovoj činjenici.

Tip sela, mahale i poreklo stanovništva.

Grdovac je izdeljen na mahale. Karakteristično je da su u njemu mahale izrazitije jedna od druge izdvojene, no što je to slučaj u nekim drugim selima.

Poštar mahala leži na najnižem terenu po kome se Grdovac prostire. Stanovnici su Albanci. O vremenu doseljavanja u ovo selo nismo uspeli ništa da saznamo, jer ni sami stanovnici ništa pouzdano ne znaju. U ovoj mahali ima oko 25 kuća, a njeni stanovnici pripadaju fisu Krasnići.

Gornja mahala se stvarno i nalazi nešto više prema obodu u odnosu na prethodnu. I u njoj su Albanci koji su se u Grdovac odavno doselili, tako da se u vezi sa tim ništa ne pominje među današnjim stanovnicima. Ova je mahala nešto veća. Ima oko 30 kuća, a njeni žitelji pripadaju fisu Krasnići.

Braović mahala je nešto manja u odnosu na prethodne u ovom selu. I njeni su stanovnici došli, izgleda, zajedno sa onima u drugim mahalama. U njoj ima 15 kuća, a stanovnici su iz fisa Krasnići.

Pored Albanaca, koji u ovom selu žive odavno, ima i onih koji su doseljeni kada i ostali muhadžiri. Muhadžiri su u Grdovcu:

-Retkoceri, ima pet kuća. Doselili su se iz sela Retkocera koje se nalazi u izvorišnom delu Jablanice.

-Rače su takođe muhadžiri, doseljeni iz sela Rače.

U Grdovcu ima i nekoliko srpskih kuća. To su Srbijanci koji su se doseljavali posle prvog svetskog rata.

-Nešovića ima četiri kuće; doselili su se iz sela Bejašnice koje se nalazi u okolini Prokuplja, oko 1922. godine.

-Vasiljevići su se doselili iz Cungule, 1920. godine.

-Selmići su se doselili kada i ostali Srbi u Grdovcu.

IZVOR: Prema knjizi Dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.