Poreklo prezimena, selo Gojmanovac (Svrljig)

26. mart 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gojmanovac, opština Svrljig– Nišavski okrug. Prema knjizi Gojka Milovanovića „Poreklo stanovništva moravskog Golaka“ I deo. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Gojmanovac leži u dolini Gojmanovačke reke, dok se jedan deo kuća penje uz levu stranu doline pored puta za Popšicu. Selo ima oblik polumeseca prislonjeno uz Gojmanovsku rudinu (588 m), najjužniji obronak Ozrena (1174 m).

Tip sela.

Ovo selo naseljima zbijenog tipa, između kuća su voćnjaci i bašte, ukoliko se ide ka periferiji kuće su razređenije. Gojmanovac je povezan sa regionalnim putem Aleksinac – Svrljig lokalnim putem u dužini od 1 km. Isti lokalni put vodi do Labukova.

Postanak sela u starine.

Gojmanovac se prvi put pominje u turskim popisima iz XV veka, zatim u izveštajima autrijskog uhode Franje Pokornog iz XVIII veka kao i u popisima Svrljiško-banjske nahije iz HIH veka.

Selo je prvobitno egzistiralo pored Vlajkovog kladenca na lokalnom putu između današnjeg Gojmanovca i Popšice. Kao i mnoga druga naselja i Gojmanovac je spaljen od strane Turaka, a njegovo prvobitno stanovništvo ga napušata.

Današnji Gojmanovac formiran je posle Prvog srpskog ustanka na postojećoj lokaciji, ali sa novim doseljenicima.

Ime sela.

Naziv sela nastao je od imena Gojman, koje je romanovlaškog porekla, što ide u prilog tvrdnji da su prvobitni stanovnici bili Romanovlasi. U selu postoji zavetni krst.

Zavetina je Sveta Trojica, a slavi se i Sveti Trifun.

Poreklo stanovništva.

U selu su ove familije:

-Kolenikinci, 19 kuća, doseljeni iz Velikog Popovića (Resava), slave Svetog Đorđa Alempija.

-Nikolinci, 7 kuća, doseljeni iz Velikog Popovića (Resava), slave Svetog Aranđela, kumuju im Kolenikinci iz Gojmanovca.

-Stojanovci, 9 kuća, doseljeni iz Velikog Popovića (Resava), slave Svetog Đorđa Alempija, kumuju im Kolenikici iz Gojmanovca.

-Jocinci, 6 kuća, doseljeni iz Velikog Popovića (Resava), slave Svetog Jovana, kumuju im Vasinci iz Labukova (Golak).

-Taninci, 6 kuća, doseljeni iz okoline Podujeva (Lab, Malo Kosovo), slave Svetog Nikolu, kumuju im Grci iz Popšice (Moravski Golak).

IZVOR: Prema knjizi Gojka Milovanovića „Poreklo stanovništva moravskog Golaka“ I deo. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.