Порекло презимена, село Гојмановац (Сврљиг)

26. март 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Гојмановац, општина Сврљиг– Нишавски округ. Према књизи Гојка Миловановића „Порекло становништва моравског Голака“ I део. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Гојмановац лежи у долини Гојмановачке реке, док се један део кућа пење уз леву страну долине поред пута за Попшицу. Село има облик полумесеца прислоњено уз Гојмановску рудину (588 м), најјужнији обронак Озрена (1174 м).

Тип села.

Ово село насељима збијеног типа, између кућа су воћњаци и баште, уколико се иде ка периферији куће су разређеније. Гојмановац је повезан са регионалним путем Алексинац – Сврљиг локалним путем у дужини од 1 км. Исти локални пут води до Лабукова.

Постанак села u старине.

Гојмановац се први пут помиње у турским пописима из XV века, затим у извештајима аутријског уходе Фрање Покорног из XVIII века као и у пописима Сврљишко-бањске нахије из ХIХ века.

Село је првобитно егзистирало поред Влајковог кладенца на локалном путу између данашњег Гојмановца и Попшице. Као и многа друга насеља и Гојмановац је спаљен од стране Турака, а његово првобитно становништво га напушата.

Данашњи Гојмановац формиран је после Првог српског устанка на постојећој локацији, али са новим досељеницима.

Име села.

Назив села настао је од имена Гојман, које је романовлашког порекла, што иде у прилог тврдњи да су првобитни становници били Романовласи. У селу постоји заветни крст.

Заветина је Света Тројица, а слави се и Свети Трифун.

Порекло становништва.

У селу су ове фамилије:

-Коленикинци, 19 кућа, досељени из Великог Поповића (Ресава), славе Светог Ђорђа Алемпија.

-Николинци, 7 кућа, досељени из Великог Поповића (Ресава), славе Светог Аранђела, кумују им Коленикинци из Гојмановца.

-Стојановци, 9 кућа, досељени из Великог Поповића (Ресава), славе Светог Ђорђа Алемпија, кумују им Коленикици из Гојмановца.

-Јоцинци, 6 кућа, досељени из Великог Поповића (Ресава), славе Светог Јована, кумују им Васинци из Лабукова (Голак).

-Танинци, 6 кућа, досељени из околине Подујева (Лаб, Мало Косово), славе Светог Николу, кумују им Грци из Попшице (Моравски Голак).

ИЗВОР: Према књизи Гојка Миловановића „Порекло становништва моравског Голака“ I део. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.