Порекло презимена, село Буковац (Прешево)

29. децембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Буковац (по књизи Буковце), општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Мање село у долини Буковског Потока, левог крака Ораховачке Реке.

Вода за пиће добија се из бунара и извора.

Земље и шуме.

Њиве су испод села, а изнад насеља. се налази храстова и букова. шума. Топографски називи потеса су: Забел, Мали Дол, Ашан, Мелиште.

Тип села.

Село је разбијено. Куће су пруписане у две махале: Ашанска (име добила по ранијем сточарском занимању сгановништва) и Гарска (име носи по месту одакле се доселили становници). Удаљење Између махала износи око 1.000 м.

Прошлост и старине.

Изнад села налази се место Гробништа. За њега досељени сеоски муслимани кажу да је „ворате моћме” (старо гробље), јер се ту сахрањивало раније становншпгво. Оно је, како се верује, било „католичко“.

Преци становника из махале Aшан, приликом досељавања пре 120 година, нашли су место, где сада лежи насеље, ненастањено и оно је тада припадало селу Шратовцу.

Име селу.

Име Буковце примили од сељака у Миратовцу јер се место по буковој шуми и раније тако звало.

Данас у Буковцу лаве два досељена рода са 14 домова

Порекло становништва.

Родови у селу су:

-Рамадан (6 к), од фиса Шаља. Доселио се оснивач рода Рамадан пре 120 година као предак из четвртог појаса. Рамадан је дошао преко Горње Мораве са два брата од којих се један настанио у Летевици, а други у Гару. Преци им се до скора бавили сточарством и имали велике буљуке оваца. По томе околно становништво назвало их именом Ашан (сточар).

-Аџи Ариф (8 к), од фиса. Шаља. У Буковце дошао АџиАриф, предак из другог појаса (Аџи Ариф—Муса—Џеладин, жив). Старина им је у Северној Арбанији и то у истом месту, како кажу, одакле су становници првог рода.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.