Poreklo prezimena, selo Bukovac (Preševo)

29. decembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bukovac (po knjizi Bukovce), opština Preševo – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Manje selo u dolini Bukovskog Potoka, levog kraka Orahovačke Reke.

Voda za piće dobija se iz bunara i izvora.

Zemlje i šume.

Njive su ispod sela, a iznad naselja. se nalazi hrastova i bukova. šuma. Topografski nazivi potesa su: Zabel, Mali Dol, Ašan, Melište.

Tip sela.

Selo je razbijeno. Kuće su prupisane u dve mahale: Ašanska (ime dobila po ranijem stočarskom zanimanju sganovništva) i Garska (ime nosi po mestu odakle se doselili stanovnici). Udaljenje Između mahala iznosi oko 1.000 m.

Prošlost i starine.

Iznad sela nalazi se mesto Grobništa. Za njega doseljeni seoski muslimani kažu da je „vorate moćme” (staro groblje), jer se tu sahranjivalo ranije stanovnšpgvo. Ono je, kako se veruje, bilo „katoličko“.

Preci stanovnika iz mahale Ašan, prilikom doseljavanja pre 120 godina, našli su mesto, gde sada leži naselje, nenastanjeno i ono je tada pripadalo selu Šratovcu.

Ime selu.

Ime Bukovce primili od seljaka u Miratovcu jer se mesto po bukovoj šumi i ranije tako zvalo.

Danas u Bukovcu lave dva doseljena roda sa 14 domova

Poreklo stanovništva.

Rodovi u selu su:

-Ramadan (6 k), od fisa Šalja. Doselio se osnivač roda Ramadan pre 120 godina kao predak iz četvrtog pojasa. Ramadan je došao preko Gornje Morave sa dva brata od kojih se jedan nastanio u Letevici, a drugi u Garu. Preci im se do skora bavili stočarstvom i imali velike buljuke ovaca. Po tome okolno stanovništvo nazvalo ih imenom Ašan (stočar).

-Adži Arif (8 k), od fisa. Šalja. U Bukovce došao AdžiArif, predak iz drugog pojasa (Adži Arif—Musa—Dželadin, živ). Starina im je u Severnoj Arbaniji i to u istom mestu, kako kažu, odakle su stanovnici prvog roda.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.