Порекло презимена, село Госпођинце (Прешево)

29. децембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Госпођинце (по књизи Госпоинце), општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село се налази у изbоричној челенци Госпоинске Реке, на висини од 950 м.

У селу има чесама, кладенаца и неколико бунара. Познатији извор зове се Лисијас.

Земље и шуме.

Обрађеног земљишта на атару има врло мало и оно сеуглавном налази испод села. Изнад села су шуме и утрине. Топографски називи за њих су; Мелиште, Поток, Арате Гаг (Дуга Њива); за шуму и утрину: Душкаја, Плениште, Гури Мацас (Магчкин Камен).

Тип села.

Село је збијеног типа и сасгављено из четири махале. Оне носе називе по родовима који у њима станују. Село има 4 рода са 18 домова.

Прошлост села.

За име села и топографске називе становници веле да су од старијих предака слушали како су то „ђаурска” (хришћанска) имена и да су они остали од старијег становништва које је ту пре њих живело. Приликом досељавања преци данашњих муслимана у селу су затекли, по причању, трагове порушених кућа из којих су становници били расељени.

Данашње становништво Госпоинца је досељено и по вери је муслиманско.

Порекло становништва.

Сеоски су родови:

-Аљиљај (8 к), од братства Мурина. Оснивач рода је Алиљ, предак из: шестог појаса (Алиљ–Селим–Авдил_Вели—опег Вели–Ајлин–Ћајил, жив, 46 година). Аљиљ се доселио пре 180 година из Малесије. Са Алилом у Госпоинце је дошао и брат Суљо, који је потом прешао у Лоше Букуровце. Једна породица из овог рода исељена је у Ораховац.

-Хонуц (2 к), Ариф (6 к) и Демај или Камечрови (2 к) су млађи досељеници. Сва три рода дошла из Малесије, где су као и први род припадали братству Мурина. Род Демај раније је био врло разгранат. По досељењу од њих се одвојиле око 10 породица које су прешле у Црнотинце; данас тамо они чине посебан род са 22 дома.

У Госпоинцу се зна и за род:

-Мађер (досељен из горњеморавског села Мађера), који је овде живео неко време. Једна породица од овог рода задржала се y Жујинцу (Моравица.), а за место исељења породица, не зна се.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.