Порекло презимена, село Илинце (Прешево)

29. децембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Илинце, општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село се налази у изворишној челенци Илинске Реке, на граница према Горњој Морави.

Вода за пиће је са већег броја кладеннда. Познатији кладенац зове се Врело.

Земље и шуме.

Њиве су око кућа на заравнима и на долинским странама. Изнад села су утрине и шума. Називи за потесе са њивама су: Застоја, Арате Гат (Дуга Њива), Ке Киша (код Цркве); за утрину и шуму: Душкаја, Бачовина, Рогина, Сука.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће су пруписане у махалама које су међу собом удаљене 300 до 500 м. Свака махала састоји се из посебног рода чије име носи.

Прошлост и старине.

На месту званом Киша (Црква) садашњи сеоски муслимани знају да је постојала црква ранијег православног становништва. Сада је то место под њивама и трагови од храма се не познају. Да је овде била црква види се и по табуисаним храстовима који се ту налазе.

Порекло становништва.

Не зна се да ли су преци данашњих досељених муслиманских родова затекли старо православно село приликом досељавања или не. Сада у селу живе три муслиманска рода са 45 домова.

У селу су родови:

-Салаови (19 к), од фиса Бериш. Оснивач рода Салаа доселио се пре 150 година долазећи преко Горње Мораве, где је боравио на путу из Малесије.

-Ахмат (14 к) и:

-Азрен (12 к), од фиса Бериш. Пореклом су из Малесије. Овде су дошли нешто иза Салаових.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.