Poreklo prezimena, selo Ilince (Preševo)

29. decembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ilince, opština Preševo – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo se nalazi u izvorišnoj čelenci Ilinske Reke, na granica prema Gornjoj Moravi.

Voda za piće je sa većeg broja kladennda. Poznatiji kladenac zove se Vrelo.

Zemlje i šume.

Njive su oko kuća na zaravnima i na dolinskim stranama. Iznad sela su utrine i šuma. Nazivi za potese sa njivama su: Zastoja, Arate Gat (Duga Njiva), Ke Kiša (kod Crkve); za utrinu i šumu: Duškaja, Bačovina, Rogina, Suka.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su prupisane u mahalama koje su među sobom udaljene 300 do 500 m. Svaka mahala sastoji se iz posebnog roda čije ime nosi.

Prošlost i starine.

Na mestu zvanom Kiša (Crkva) sadašnji seoski muslimani znaju da je postojala crkva ranijeg pravoslavnog stanovništva. Sada je to mesto pod njivama i tragovi od hrama se ne poznaju. Da je ovde bila crkva vidi se i po tabuisanim hrastovima koji se tu nalaze.

Poreklo stanovništva.

Ne zna se da li su preci današnjih doseljenih muslimanskih rodova zatekli staro pravoslavno selo prilikom doseljavanja ili ne. Sada u selu žive tri muslimanska roda sa 45 domova.

U selu su rodovi:

-Salaovi (19 k), od fisa Beriš. Osnivač roda Salaa doselio se pre 150 godina dolazeći preko Gornje Morave, gde je boravio na putu iz Malesije.

-Ahmat (14 k) i:

-Azren (12 k), od fisa Beriš. Poreklom su iz Malesije. Ovde su došli nešto iza Salaovih.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.