Poreklo prezimena, selo Gospođince (Preševo)

29. decembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gospođince (po knjizi Gospoince), opština Preševo – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo se nalazi u izboričnoj čelenci Gospoinske Reke, na visini od 950 m.

U selu ima česama, kladenaca i nekoliko bunara. Poznatiji izvor zove se Lisijas.

Zemlje i šume.

Obrađenog zemljišta na ataru ima vrlo malo i ono seuglavnom nalazi ispod sela. Iznad sela su šume i utrine. Topografski nazivi za njih su; Melište, Potok, Arate Gag (Duga Njiva); za šumu i utrinu: Duškaja, Plenište, Guri Macas (Magčkin Kamen).

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa i sasgavljeno iz četiri mahale. One nose nazive po rodovima koji u njima stanuju. Selo ima 4 roda sa 18 domova.

Prošlost sela.

Za ime sela i topografske nazive stanovnici vele da su od starijih predaka slušali kako su to „đaurska” (hrišćanska) imena i da su oni ostali od starijeg stanovništva koje je tu pre njih živelo. Prilikom doseljavanja preci današnjih muslimana u selu su zatekli, po pričanju, tragove porušenih kuća iz kojih su stanovnici bili raseljeni.

Današnje stanovništvo Gospoinca je doseljeno i po veri je muslimansko.

Poreklo stanovništva.

Seoski su rodovi:

-Aljiljaj (8 k), od bratstva Murina. Osnivač roda je Alilj, predak iz: šestog pojasa (Alilj–Selim–Avdil_Veli—opeg Veli–Ajlin–Ćajil, živ, 46 godina). Aljilj se doselio pre 180 godina iz Malesije. Sa Alilom u Gospoince je došao i brat Suljo, koji je potom prešao u Loše Bukurovce. Jedna porodica iz ovog roda iseljena je u Orahovac.

-Honuc (2 k), Arif (6 k) i Demaj ili Kamečrovi (2 k) su mlađi doseljenici. Sva tri roda došla iz Malesije, gde su kao i prvi rod pripadali bratstvu Murina. Rod Demaj ranije je bio vrlo razgranat. Po doseljenju od njih se odvojile oko 10 porodica koje su prešle u Crnotince; danas tamo oni čine poseban rod sa 22 doma.

U Gospoincu se zna i za rod:

-Mađer (doseljen iz gornjemoravskog sela Mađera), koji je ovde živeo neko vreme. Jedna porodica od ovog roda zadržala se y Žujincu (Moravica.), a za mesto iseljenja porodica, ne zna se.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.