Порекло презимена, село Букаревац (Прешево)

29. децембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Букаревац (по књизи Лоше Букуровце), општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села, воде, потеси.

Мање село у горњем току Илинске Реке.

Воду за пиће становници добијају из извора и реке.

Имају по неколико њива око кућа. Шума је изнад села. Топографски називи за потесе су: Селиште, Гури Вораве (Гробљански Камен), Муратеш.

Куће су груписане у једној махали.

Прошлост u старине.

Место звано Селиште и поред њега Ворате Моћме (Старо Гробље) налазе се изнад садашњег села. За Селиште ce прича да је било првобитно насеље досељених муслимана који су касније, због „лоше воде”, прешли на данашње место.

Име селу.

Значење имена Букуревца становништву је непознато..

Надимак „лоше“ добило је од околних сељака за разлику од истоименог богатијег села у суседној Моравици. Ово је име данас у општој употреби, али се чује и арбанашки назив села: Букуровце при Карадаг (Карадачко Букуровце).

У селу живе два досељена муслиманска рода са 7 домова.

Порекло становништва.

Сеоски су родови:

-Муслиови (4 к) и:

-Алиови (3 к), од братства Мурина. Раније су чинили један роф познат под именом Суљови. Оснивач рода Суљо дошао је са братом Алилом пре 180 година из Малесије. На путу за Букуревац Суљо се најпре задржавао у Госпоинцу, па на Селишту, где је имао сина Браима. Лоше Букуровце су основали на данашњем месту Браимови синови Мусли и Али пре 120 година. Од њих су остали и родовски називи. Пре Првог светског рата од ових родова иселиле се две породице у Ораховац. Оне тамо чине род познат под именом Исенови.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.