Порекло презимена, села Горња и Доња Шушаја (Прешево)

29. децембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Горња и Доња Шушаја (по књизи Шушаја), општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село се налази у долини повремене Шушајске Реке, леве притоке Моравице.

По двориштима су бунари. На атару има неколико кладенаца и једна чесма (Лиманова Чесма).

Земље и шуме.

Њиве су око села на заравњеним планинским косама. Нешто мало њива и ливада има и на равни у суподини Карадага. Шума је већим делом искрчена. Називи појединих потеса су: Појата, Меџина, Ливада, Бална, Ракита.

Тип села.

Шушаја се састоји из две махале: Маала Епр (Горња Махала) и Маала Поштр (Доња Махала). Удаљење између махала износи око 2 км. До 1878 г. постојала је само Горња Махала и она је чинила село звано Шушаја. Поменуте године власти су колонизовале 8 муслиманских мухаџирских породица на месту данашње Доње Махале и њу су административно укључили у село Шушају.

Прошлост села.

Горња Махала, тј. првобитна Шушаја пре досељавања данашњих муслимана, како се прича, била је насељена православним јужнословенским становништвом. То се види и по једном писаном податку где се село око 15 века под истим именом наводи као православно насеље. Данашњи досељени сеоски муслимани, пореклом из Арбаније, не сећају се или не казују да су њихови преци при доласку затекли село са православним становницима.

Садашње становништва у Шушаји је досељено. По вери досељени су двојаки: муслимани и православни. Последњи су се доселили пре неколико година. За време Турака у Шушаји је било и нешто Цигана-Рома. Укупно Шушаја има 9 родова са 33 дома.

Порекло становништва.

Родови досељених муслимана су:

-Ajрулови (9 к), од фиса Гаш. Сматрају се као најстарији сеоски досељеници. Право им је порекло у Северној Арбанији. Оснивач рода Ајрула је предак из другог појаса (Ajрула–Идриз–Алија, жив, 40 година) Отац Ајрулов звао се Мемет, али он је предак изван Шушаје. Околни становници верују да овај род не може нарасти на више од 9 домова.

-Малич Фандовци (12 к), од фиса Тсач. Мухаџири су из Масурице. Даљу старину знају у области Фанда (Северна Арбанија).

-Авдијови (2 к), од фиса Тсач. Дошли су као мухаџири из Јелашнице у исто доба када и Фандовци (1878 г.).

-Суљови (1 к) су мухаџири из Јелашница Припадају фису Тсач. Ота им је презиме Сеченк.

-Исенови (1 к) су мухаџири из Масурице. Припадају фису Гаш. У Масурипу дошла, „четири брата” из Малесије. Одатле један брат је отишао у Јелашницу, други у Врбово (Врање), трећи у Алаћинце (Куманово), а четврти, најмлађи, од кога потичу ови, остао у Масурици.

-Јакупови (1 к), од фиca, Тсач. И ови су мухаџири из Јелашнице.

Муслимански род:

-Саћипови (2 к) у Жујинцу (Моравица), као мухаџири из Врања, најпре су дошли у Шушају, па одатле пре 20 година прешли y данашње село.

Досељени православни родови су:

-Миладиновићи (1 к, св. Арханђео),

-Ђорђевићи (2 к, св. Никола),

-Николићи (1 к, св. Јован) и:

-Димитријевићи (3 к, св. Никола).

Ови родови воде порекло из Масурице. Овде се досељавали од 1925. до 1928 г. на купљено земљиште. Њихове се куће налазе у Доњој Maxли.

Православни становници празнују заједничку сеоску славу Петровдан.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.