Poreklo prezimena, selo Domanek (Glogovac)

26. oktobar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Domanek, opština Glogovac – Kosovski okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Domanek je selo džematskog tipa i u starini je bilo nešto južnije naseljeno od položaja koji danas zauzima. Položaj je selo promenilo zbog blizine pijaće vode i zbog blatnjavog terena u ravnici. Sada je izgrađeno na brežuljkastom zemljišu, koje ima naziv Zalina. Veći broj seoskih kuća ima u svojim okućnicama bunare sa pijaćom vodom.

Selo ima kolektivnu seosku šumu i utrinu. Do sela je zajedničko seosko groblje.

Ime sela.

Kod Arbanasa postoji sledeća tradicija o postanku imena sela Domanek. U staro vreme živeli su tu Srbi. Kada je pre 300 godina zavladala u Drenici mortaja, narod je pobegao iz sela u šumu i rekao: „doma neka“. Tako se po tome kasnije to naselje prozvalo Domanek.

Vode.

Rodovska gumna i bašte se nalaze u okućnicama. Osobita se pažnja poklanja navodnjavanju ziratnog zemljišta, koje se vrši sa seoske česme, bogate vodom. Navodnjavanje se obavlja po redu, koji se određuje tako, što prvi dobija red za navodnjavanje, onaj seljanin čije je zemljište najudaljenije od česme, pa potom se ređaju ostali koji imaju njive i livade iznad ovoga ka česmi. Poslednji navodnjava onaj koji je sa imanjem najbliži do česme. Red navodnjavanja se određuje po kućama, a ne po zemljištu. Kada su sušne godine, navodnjavaju se samo bašte, a njive i livade ne, jer česma nema toliki kapacitet vodotoka.

Ostali podaci o selu.

Prema statističkim podacima iz 1914. godine. Domanek je imao 114 stanovnika.

Prema popisu stanovnika iz 1921. godine, Domanekje bio nesamostalno naselje zaselak, a imao je 63 stanovnika, sa 8 domaćinstva.

Poreklo stanovništva.

Prema proučavanjima naselja i poreklo stanovništva u 1935. godini, Domanek je imao sledeće stanovništvo:

A r 6 a n a s i:

-Spaiović, fis Eljšan, 8 kuća. Poreklom su iz Sela Dobra Voda u Metohiji, odakle su se doselili u Drenicu pre 180 godina. U Dobre Vode su se doselili iz Malesije – Arbanija. Iz Domaneka je doseljeno svega dve kuće, od kojih je jedna odseljena u okolinu Uroševca, tako da je u Domaneku ostala samo  jedna kuća.

-Orlat, fis Bitić, 1 kuća. Ovaj rod se doselio u selo Domanek 1815. godine. Od ovog roda  jedna kuća se odselila iz sela Orlata – Podrima, 1928. godine u Arbaniju.

-Doševc, fis Marina, 1 kuća. Od davnina je ovaj rod u Drenici, seljakajući se iz sela u selo kao čifčije. U Domanek su se naselili kao domazeti „na miraz“, iz sela Doševca.

-Ajdarović, fis Eljšan, 1 kuća. Ovaj se rod doselio u Domanek iz sela Banjice u Donju Drenicu, pre 80 godina. Ovaj rod ima nadimak Buvak, koji su dobili u Banjici, kada su kao velike gazde imali krda bivola u svome imetku.

Prema iznetome u 1935. godini u Domaneku je bilo arbanaških rodova 4, sa 11 kuća.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine Pomanek je imao 168 stanovnika, od toga 89 muških i 79 ženskih, sa 18 domaćinstava.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.