Порекло становништва, село Доња Коретица (Глоговац)

26. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Коретица (по књизи Доња Коратица), општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Доња Коратица. — Koratica e Poshtme се налази у дреничкој равници, у непосредној близини реке Дренице, а припада равничарском џематском типу села, чије су махале нешто удаљене једна од друге.

Воде.

Прање рубља и напајање домаће стоке обавља се на реци Дреници, а свака кућа има у својој окућници бунар, из којих се вода употребљава за пиће и друге домаће потребе.

Гробља, старине, легенде и остали подаци о селу.

Доња Коратица има три гробља, која се налазе до самог насеља, од којих се једно назива Мађупско гробље. Осим тога поред Доње Коратице постоји и сватовско гробље. По народној традицији, на месту где се данас налази старинско гробље, сусрели су се двоје сватова, једни другима нису хтели да се уклоне са пута, те је тако дошло до међусобне борбе између ове две групе сватова, у којој изгинуше сви сватови, а на крају се и обадве невесте на разбојишту убију. Једни сватови су сахрањени поред Доње Коратице, а други у атару села Коморана.

Доња Коратица има колективну шуму и мерају, где сви становници овога села имају подједнака права у сечи и коришћењу шуме и напасању домаће стоке. Родовска гумна се махом налазе у окућницама.

Према статистичким подацима из 1914. године, Доња Коратица је имала 201 становника.

Према попису становништва из 1921 године, Доња Коратица је имала 147 становника, са 25 домова.

Порекло становништва.

У време мојих проучавања насеља и порекла становништва у 1937. години, Доња Коратица је имала следеће становништво.

А р 6 а н а с и:

-Алиовић, фис Ељшан, 8 кућа. Овај род чини једну ронђу са родом Суљовић, Према родовској традицији ово котило води порекло из Босне. Одакле су као Босанци досељени крајем XVIII века, па су се y Дреници поарбанасили.

-Суљовић, фис Ељшан, 8 кућа, такође као Босанци – Бошњаци, доселили су се крајем XVIII века, којом приликом се доселила једна кућа, па су се касније у Дреници изделили, намножили и временом поарбанасили.

-Веселовић, фис Ежшан, 8 кућа. Ово котило чини једну ронђу са братством Сејдиовић, фис Ељшан, 7 кућа. Као што је поменуто, овај род чини једно братство са котилом Веселовић, чији су се преци према родовској традицији заједно доселили из Босне, пасу се касније у Дреници током времена поарбанасили.

-Богић, фис Ељшан, 2 куће. То котило води порекло из дреничког села Вуковца, одакле је досељена 1 кућа око 1815. године. Овај род пореклом староседелачко српско становништво, које је још око 1687. године из православља прешло у ислам, па се временом поарбанасило.

У старини су сви поменути родови припадали фису Хот, па су касније примили фис Ељшан. Према народној традицији то су учинили, што је у то доба фис Ељшан био најјачи међу арбанашким становништвом суседних села.

С р 6 и (колонисти):

-Јањић, 3 куће, славе Ђурђевдан, пореклом су из Раниовца, срез Љубиње.

-Милојевић, 1 кућа, славе Св. Николу, пореклом су из Долова, срез Столац.

-Грубеша, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, пореклом су из Љубиња, срез Љубиње – Херцеговина.

-Попара, 1 кућа, славе Св. Николу, пореклом су из Влаховића, срез Љубиње.

-Кашиковић, 1 кућа, славе Ђурђевдан, такође су пореклом из Влаховића – Љубиње.

-Лакета, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, пореклом су из Полуже, срез Невесиње.

-Чорлија, 1 кућа, славе Ђурђевдан, пореклом су из Шумичића, срез Невесиње.

-Умичевић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, пореклом су из Бањана, срез Босанска Крупа.

-Поповић, 1 кућа, славе Св. Николу, такође су пореклом из Бањана — Босанска Крупа.

-Николић, 1 кућа, славе Св. Николу, исто су пореклом из Бањана.

-Шушњар, 1 кућа, славе Св. Стефана Дечанског, пореклом су из Бараћа, срез Мркоњић Град.

-Кртинић, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, пореклом су из Теочина, срез Бихаћ, старином су Личани.

-Лукић, срез Грачац — Лика.

-Микић, 1 кућа, славе Св. Николу, пореклом су из Бањана – Босанска Крупа.

Насеље Срба колониста потиче из 1925–1928. године, а налази се одмах до староседелачких албанских кућа.

Из наведених података види се да је у Доњој Коратици, 1937. године, било следеће стање становништва. Арбанашких родова је било 5, са 33 куће. Од тога су Бошњаци муслимани 4 рода, са 31 кућом, који су се у Дреници поарбанасили.

Српских колонистичких родова је било 15, са 18 кућа.

Према попису становништва из 1948. године, Доња Коратица је имала 300 становника, од тога 145 мушких и 155 женских, са 58 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.