Порекло презимена, село Доња Фуштица (Глоговац)

26. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Фуштица, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Тип села и гробља.

Доња Фуштицa — Fushtica Pashté’m, је џематског типа, а сачињавају га три џемата. Душколт, Копча и Феризовић. Сеоско гробље се налази у непосредној близини села, покрај сеоског пута. Због баровитог терена где је гробље и сеоски поток, који је зими тешко проходан, основано је друго сеоско гробље, које служи махали Душколт.

Воде.

Скоро свака кућа у Доњој Фуштици има у окућници бунарску воду, којом се сељани служе водом за пиће и друге потребе у домаћинству. На крају села има једна чесма. Домаћу стоку поје бунарском водом, зими на сеоском потоку, док лети услед суше увек пресушује.

Остали подаци о селу.

Године 1914. према попису становништва, Доња Фуштица је имала 187 становника.

Према статистичким подацима из 1921. године, Доња Фуштица је имала 141 становника, са 29 домаћинства.

Порекло становништва.

У доба етнографско–антропогеографских проучавања насеља и порекла становништва у 1935. години у Доњој Фуштици су обитавали следећи родови:

Арбанаси:

-Рамовић, фис Марина, 7 кућа.

-Копча, фис Марина, 15 кућа.

-Душколт, фис Марина, 8 кућа. Од овог рода две куће су одсељене 1925. године у Турску.

Сви ови родови воде порекло из „разних крајева“.

-Феризовић, фис Марина, 7 кућа.“. Они су пореклом из Арбаније, одакле су досељени пре 250 година.

-Лапушник, фис Гаш, 2 куће, досељени су 1835. године из предела Лапушника – Метохија, а досељена је једна кућа.

-Штутица, фис Хот, 1 кућа. Пре 80 година, овај род се доселио из дреничког села Горње Штутице, на купљено имање.

-Марк, фис Шаљ, 4 куће. Године 1840. досељене су у Дреницу од овога рода две куће из Миридита у Арбанији.

-Остри Зуб, фис Марина, 1 каћа. Досељени су крајем XIX века из Острог Зуба – Метохија.

-Богујевци, фис Кељман, 1 кућа, мухаџири, досељени су из Топлице из села Богујевца, преко Приштине су доцши крајем XIX века у Доњу Фуштицу.

-Ранце, фис Coп, 1 кућа. Досељени су из Подрима пре 80 година.

-Тумаћина, фис Битић, 1 кућа. Такође воде порекло из Подрима, одакле су досељени пре 80 година. Овај се род одселио за Албанију 1929, године.

Срби и Црногорци:

-Бојанић, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, прислужују Малу Госпојину. Пореклом су из Драгаља у Кривошијама – Црна Гора. У Доњу Фуштицу су се населили на купљено имање од Николе Ивановића, који је пре њих обитавао овде исто на купљеној земљи, после Првог светског рата.

-Радојковић, 1 кућа, славе Св. Луку, прислужују Марковдан. Насељени су на купљену земљу 1934. године, пореклом су из Вишесела – Топлица, а старином из Војмислића — Стари Рас.

С р 6 и (колонисти):

-Исаиловић, 1 кућа, славе Св. Николу, прислужују Св. Николу Летњег. Досељени су 1934. године из Сагањева — Косаница.

-Јовић, 1 кућа, славе Св. Ђурђицу, прислужују Ђурђевдан, досељени су из села Чокотина у Горњој Јабланици, пореклом су из Метохије.

-Грујић — Мазић, 1 кућа, колонисти од 1925. године, досељени из села Боровца у Горњој Јабланици, старином су из Метохије. Славе Св. Николу Летњег.

-Војводић, 2 куће, славе Св. Николу, досељени су из Мазина – Книн.

Ц и г а н и:

Габељи:

У Доњој Фуштици су обитавале и 3 куће Цигана Габеља, скитача, који су овде настањени привремено у колибама, а дошли су из села Коморана — Дреница.

Према изнетоме, у 1935. години у Доњој Фуштици обитавали су ови родови: Абанаси 11 родова, са 47 кућа, Срби и Црногорци 2 рода, са 2 куће, Срби колонисти 4 рода, са 6 кућа и Цигани – Габељи 1 род са 3 домаћинства.

Према изнетоме, у 1935. години у Доњој Фуштици 2 рода, са 2 куће, Срби колонисти 4 рода, са 6 кућа и Цигани — Габељи 1 род са 3 домаћинства.

Према попису становништва у 1948. години Доња Фуштица је имала 250 становника, од тога 126 мушких и 124 женских, са 40 домаћинстава.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.