Порекло презимена, село Доњи Забељ (Глоговац)

26. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Доњи Забељ (по књизи Доњи Забел), општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, тип села и гробља.

Доњи Забел – Zabelli i Pashté’m, припада равничарском џематском типу дреничких села. Налази се с обе стране новог пута Србица – Црнољева.

Покрај пута у близини села налазе се двоја сеоска гробља, једно албанско муслиманско и друго православно колонистичких Срба и Црногораца.

Родовска гумна се налазе углавном у окућницама, или пак у близини окућнице.

Воде и други подаци о селу.

Како се Доњи Забел налази у равници поред реке Дренице, то се сељани обилато служе речном водом за све кућевне потребе, као и за напајање домаће стоке. За пиће се служе бунарском водом, јер скоро свака кућа има у своме обору бунар.

Према статистичким подацима из 1914. године, Доњи Забел је имао 277 становника.

Према попису становништва из 1921. године, Доњи Забел је имао 212 становника и 31 домаћинство.

Порекло становништва.

Према испитивањима из 1935. године, у Доњем Забелу су обитавали следећи радови.

А р 6 а н а c и:

-Јанова, фис Краснић, 1 кућа, мухаџири. Као домазети насељени y Доњи Забел, раније били слуге у Коратици. Као мухаџири доселили су се крајем XIX века, из околине Лесковца.

-Бубли, фис Битић, 2 куће. Досељена је једна кућа пре 50 година из села Бубља – Подрима. У Бубље су досељени из Црног Врха у Горњој Јабланици, где су се доселили пре 250 година из Тропаја — Арбанија.

-Гргури, фис Краснић, 2 куће, мухаџири. Досељени су крајем Х1Х века, из села Гургутова – Горња Јабланица. Неколико година су скитали кроз Дреницу као чифчије, па су се населили на купљено имање у Доњи Забел, а до 1912. године, понајвише су радили на чифлаку неког Ахмет–бега из Приштине.

-Рамовић, фис Шаљ, 1 кућа. Пореклом су из Арбаније, одакле су досељени у Дреницу 1805. године. Од овога рода две куће су одсељене 1932. у Арбанију, неко време су биле као чифчије у селу Мурги – Метохија.

-Далдур или Молићали, фис Ељшан, 1 кућа, мухаџири. Досељени су као чифчије у Доњи Забел крајем XIX века. Досељени су из околине Лесковца.

-Љош, фис Coп, две куће, мухаџири. У Доњи Забел су досељени из села Поклека, а у Поклек крајем XIX века, из Топлице, старином су из Арбаније.

-Бућинц, фис Гаш, 5 кућа, мухаџири. У Доњи Забел су насељени 1870. године, из села Бучица — Топлица, где су се настанили 1805. године из села Језерца – Косово. Од овога рода одселиле су се 4 куће 1931. године у Арбанију, две куће у село Добројево и Слатина – Косово. Из Топлице су досељене од овога рода 3 куће мухаџирске.

-Пасјача, фис Гаш, 1 кућа, мухаџири. Пореклом су из села Пасјаче – Топлица, одакле су се 1879. године доселиле две куће у Доњи Забел. Старином су из села Језерца на Косову. Године 1931. од овога рода две куће су одсељене у малу Азију.

-Арњановић, фис Ељшан, 1 кућа, мухаџири. Године 1879. досељени су у Доњи Забел из Дренице. Старином су из Метохије, где су као православни Срби прешли у ислам, а потом се и поарбанасили, а затим се одселили у Топлицу.

-Цур, фис Краснић, 2 куће, мухаџири. Досељени су 1879. године, једна кућа из села Лапотница, Лесковац, старином су од Цура у Арбанији.

С р б и:

-Радуловић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Св. Арханђела Гаврила. Досељени су на купљено имање 1930. године из Заграђа — Косаница. Пореклом су из села Крлигата — Ибарски Колашин, одакле су побегли због крвне освете. Старином су Морачани, одакле су одсељени исто због крвне освете.

Срби и Црногорци (колонисти):

-Џудовић, 1 кућа, славе Св. Луку. Досељени су 1930. године из Сијеринске Бање – Јабланица. Старином су из села Метеха – Гусиње у Црној Гори, одакле су досељени у Сијаринску Бању 1907. пореклом су Ровчани.

-Благојевић, 1 кућа, досељени су 1928. године из села Чокотина — Јабланица. Старином су из села Брестовика у Метохији. Крсна слава им је Св. Ђорђе Алимпије — Столпник, прислужују Ђурђевдан.

-Дрчина, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, пореклом су из Српске Јасенице – Босанска Крупа, одакле су досељени као колонисти у Доњи Забел 1929. године.

-Савовић, 1 кућа, славе Петковдан, досељени су из села Самокова у Косаници, старином су Бјелопавлићи — Црна Гора.

Према изнетоме, у 1935. години у Доњем Забелу су обитавали ови родови: Арбанаси 10 родова са 18 кућа. Срби 1 род, са 1 кућом. Срби и Црногорци колонисти 4 рода, са 4 куће.

Према попису становништва из 1948. године. Доњи Забел је имао становника 319, од тога 161 мућких и 158 женских, са 37 домова.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.