Порекло презимена, село Доманек (Глоговац)

26. октобар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Доманек, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Доманек је село џематског типа и у старини је било нешто јужније насељено од положаја који данас заузима. Положај је село променило због близине пијаће воде и због блатњавог терена у равници. Сада је изграђено на брежуљкастом земљишу, које има назив Залина. Већи број сеоских кућа има у својим окућницама бунаре са пијаћом водом.

Село има колективну сеоску шуму и утрину. До села је заједничко сеоско гробље.

Име села.

Код Арбанаса постоји следећа традиција о постанку имена села Доманек. У старо време живели су ту Срби. Када је пре 300 година завладала у Дреници мортаја, народ је побегао из села у шуму и рекао: „дома нека“. Тако се по томе касније то насеље прозвало Доманек.

Воде.

Родовска гумна и баште се налазе у окућницама. Особита се пажња поклања наводњавању зиратног земљишта, које се врши са сеоске чесме, богате водом. Наводњавање се обавља по реду, који се одређује тако, што први добија ред за наводњавање, онај сељанин чије је земљиште најудаљеније од чесме, па потом се ређају остали који имају њиве и ливаде изнад овога ка чесми. Последњи наводњава онај који је са имањем најближи до чесме. Ред наводњавања се одређује по кућама, а не по земљишту. Када су сушне године, наводњавају се само баште, а њиве и ливаде не, јер чесма нема толики капацитет водотока.

Остали подаци о селу.

Према статистичким подацима из 1914. године. Доманек је имао 114 становника.

Према попису становника из 1921. године, Доманекје био несамостално насеље заселак, а имао је 63 становника, са 8 домаћинства.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекло становништва у 1935. години, Доманек је имао следеће становништво:

А р 6 а н а с и:

-Спаиовић, фис Ељшан, 8 кућа. Пореклом су из Села Добра Вода у Метохији, одакле су се доселили у Дреницу пре 180 година. У Добре Воде су се доселили из Малесије – Арбанија. Из Доманека је досељено свега две куће, од којих је једна одсељена у околину Урошевца, тако да је у Доманеку остала само  једна кућа.

-Орлат, фис Битић, 1 кућа. Овај род се доселио у село Доманек 1815. године. Од овог рода  једна кућа се одселила из села Орлата – Подрима, 1928. године у Арбанију.

-Дошевц, фис Марина, 1 кућа. Од давнина је овај род у Дреници, сељакајући се из села у село као чифчије. У Доманек су се населили као домазети „на мираз“, из села Дошевца.

-Ајдаровић, фис Ељшан, 1 кућа. Овај се род доселио у Доманек из села Бањице у Доњу Дреницу, пре 80 година. Овај род има надимак Бувак, који су добили у Бањици, када су као велике газде имали крда бивола у своме иметку.

Према изнетоме у 1935. години у Доманеку је било арбанашких родова 4, са 11 кућа.

Према попису становништва из 1948. године Поманек је имао 168 становника, од тога 89 мушких и 79 женских, са 18 домаћинстава.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.