Poreklo prezimena, selo Daždince (Kosovska Kamenica)

3. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Daždince, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je po brdima, kosama i dolinama potočića između Đuriševskog i Daždinačkog Patona.

Vode.

Vodu za piće dobija iz česama i kladenaca.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Ognjilu, Rog, Ara Barakut (Barakova Njiva), Livada Ivkut (Ivkova Livada); za šume: Mulinni Feratit (Feratova Vodenica), Mulini Ajetit (Ajetova Vodeiica), Zidol (iskvareno Zli Do), Mulini Alitit (Alitova Vodenica), Lejfište (Lešnjikovac).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale. Do 1878. godine selo se sastojalo samo od sadašnje mahale Daždince. Mahala Grbavc na severu i Mahala Ramnobanj na jugu postale su 1878. godine od doseljenih muhadžira iz Jablanice. Udaljenja između mahala su oko 15 minuta hoda. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Postanak sela.

Pri doseljavanju pre 140 godina u ovom su selu Arbanasi zatekli 5-6 srpskih kuća, za koje kažu da su se iselile u severnu Srbiju. Međutim i u Krivoj Reci srpski rodovi Mečkarci u Kamenici i Tutići u Firićeju znaju svoju starinu u Daždincu, odakle su se iselili pre 120 godina. Na mestu Lejfište jedan se kraj sad zove „Vorat Škijeve” (Srpsko Groblje).

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Isljamovit (8 k.), Od fisa Kastrata; preseljeni iz Ogošta pre 140 godina. Dalja starina im je kao kod njihovih rođaka Arbanasa od fisa Kastrata u Ogoštu.

-Grbavc (13 k.), od fisa Krasnića; doseljeni iz Grbanca (Jablanica) 1878 g. kao muhadžiri.

-Ramnobanj (12 k.), od fisa Beriša; doseljeni takođe iste godine kao muhadžiri iz Ravne Banje (Jablanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.