Порекло презимена, Везичево (Петровац на Млави)

5. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Везичево, општина Петровац на Млави – Браничевски округ. Према књизи “Млава, Хомоље, Звижд” (Насеља – Порекло Становништва – едиција Корени). Приредио сарадник Порекла Златан Стевић.

Положај села
Везичево са налази на странама брда Парлога и Јоргована и то око потока Клисура, који пролази кроза средину села. У самоме кориту потока налази се 20 кућа, чија дворишта приликом већих поводања бивају плављена.
Тип села
Везичево је село збијено. Куће су на растојању 20-50 м. једна од друге, а поређане су поред потока. Преко села пролази друм из Ћовдина, и то готово кроз средину села и рачва се у самоме селу, те један крак води преко Јоргована у Златово, а други у поље у Бусур.
У селу су ове породице:
– Шарунци (Шарунци, Манојловићи, Станисављевићи, 32 куће) у Шарунској Мали, досељени из Шарова у Маџарској – славе Св. Николу.
– Мутавци (5) у средини села, досељеници из Златова – славе Св. Врачеве.
– Пудићи (6) код Трмчишта, од Сјенице – славе Св. Николу.
– Ерићи (18) у Ерићској Мали, из Сјенице – славе Св. Луку.
– Јовчићи (9) код Трмчишта, из Пањевца у Ресави – славе Петковицу.
– Швабе (8) растурени по селу, дошли из “прека” – славе Ђурђицу.
– Бабићи (4) у Клисурама, из Мораве – славе Св. Јована.
– Васојевићи (3) код Чесме, од Сјенице – славе Св. Саву.
– Станкићи (5) код потока Бојаге, из Мораве – славе Св. Аранђела.
– Грујовићи (2) код потока Клисуре, дошли из Дражимироваца у Морави – славе Св. Аранђела.
– Радојчић (1) код потока Бојаге, из Дрмна – славе Св. Аћима и Ану.
– Радојчић (2) код потока Бојаге, из Дрмна – славе Благовести.
У селу има 95 кућа. Свака је породица, без малог изузетка, груписана на једном месту и има исту славу. Има и задруга, али мање. Највећа задруга броји 14 душа. Сви су се сељаци изједначили, како по говору, тако и по ношњи. Сви говоре српски, нагињући к јужном наречју, али су примили ношњу сељака из околних села у којима се говори влашки, нарочито шубаре. Село је, као што се види, расло више прираштајем него досељавањем, јер има 60 кућа старих преко 150 година.
Према свему Везичево је село новијег постанка. Његов почетак лежи у половини 18. века.
Оснивање села
О оснивању села сељаци ово причају: Прадеда породице Шарунаца, Петар Шарунац живео је у “Немачкој” у месту Шарову, па му додија тамо да живи, те пређе у Србију и настани се у Врбовцу. Али и одатле мораде бежати од Турака, те побеже у воденицу манастира Горњака. Тамо је седео неко време, али нису хтели више држати и он напусти воденицу и дође код цркве Везиље и ту више ње направи кућу на месту, које се зове сада Селиште. Ово је било у првој половини 18. века. Али, како му је било тешко сам да живи, он оде у Златово, окуми деду породице Мутавџића и замоли га уједно, да дође к њему. Овај дође и тако су биле свега две куће. За овима је дошао и деда Пудића, из Сјенице и тако су биле свега три куће. Они су дуго живели сами и размножили се, па су бежали од Турака у збег у планину. А кад је настало мирније време, они изађу из клисуре у поље на данашње место, раскрче шуму, да би имали земље за рад и оснују село.
На ово место и то, отприлике пре 120-150 година долази и остале породице и село постоје веће. Зашто су поједине породице долазиле, сељаци не знају да кажу
ИЗВОР: Према књизи “Млава, Хомоље, Звижд” (Насеља – Порекло Становништва – едиција Корени). Приредио сарадник Порекла Златан Стевић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.