Poreklo prezimena, selo Mozgovo (Gnjilane)

27. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mozgovo, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na Mozgovačkom Potoku, u njegovu gornjem delu.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njine i šume: Zeleni Vr’, Ostri Kamen, Zavojka.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u dve mahale: Gornju i Donju. Udaljenje između mahala je oko 200 m. Kuće u mahalama su grupisane.

Starine u selu.

Ispod sela se nalaze tragovi nekog ranijeg naselja. Iako u selu nema starinačkih rodova, po predanju se zna da je selo staro i to kao čifluk, te se u njemu stanovništvo često smenjivalo. U administrativnom pogledu se uvek računalo kao zasebno selo iako je često spadalo i na dve do tri kuće. U selu žive samo Srbi.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Ćatinci ili Vranjci (1 k., sv. Vračn); doseljeni iz vranjskog kraja u Gornje Kusce (Gornja Morava), pa pre 100 godina preseljeni u Mozgovo.

-Krstići (1 k., sv. Arhanđeo); preseljeni pre 60 godina od roda Pavića u Dragancu.

-Ljumci (9 k., sv. Arhanđeo); preseljeni pre 70 godina iz istoimenog roda u Dragancu. (O njihovu doseljavanju iz Ljune, videti istoimeni rad y selu Dragancu).

-Ljubići (1 k., sv. Arhanđeo); preseljeni 1910. godine iz istoimenog roda u Gornjem Kuscu (Gornja Morava). Dalja starina im je u prilepskom kraju.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.