Порекло презимена, село Требиње (Куршумлија)

11. новембра 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Требиње (по књизи Требиње и заселак Чачиће*), општина Куршумлија  – Топлички округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село Требиње, у подножју брда Тумбе – Ковачица на левој (присојној страни долине Требињске реке, а заселак Бачиће је под Кркином чуком, у горњем току Бачићке реке.

Воде.

Црвена вода и А(х)метова вода су над селом, у планини. У доњој Мали – Благојевићимаје Ракићево језеро, са свима одликама баре.

Земље и шуме.

Топографски називи за њиве и ливаде су: Рупине (и воћњаци и куће), Бачиће (и воћњаци и куће), Доње Требиње, Росуље, Остра чука, Раковац, Баре (и воћњаци и куће), Крст; за испаше и шуме: Ваљаровићи, Сребреница (1.415м), Раденовац, Обла глав, Вигњиште, Орљеви брег и Крш.

Две бачије су у Пардусу, у атару села Параде.

Тип села.

У селу су три махале: Доња мала, око Ракићева језера, више Доње мале је Средња мала, а Горња мала је испод Тумбе — Ковачевца. Мале су наблизу и нису оштро одвојене.

Бачиће је сасвим издвојено насеље, око четврт сата удаљено од најближих кућа у селу.

Заједничко гробље села и засеока је у потесу Барам.

Тако би Бачићи, у значењу села стражаре, били управо на граници Врховине у области Копаоника и у нурији попа Матеја.

Године 1884. село Требиње има 21 пореску главу, а Бачиће 4 пореске главе; 1948. — 34 домаћинства са 369 чланова.

Старине у селу.

У селу, као и у засеоку су знатни трагови старих рударских радова. У доњој мали до 1910. године стајала је стара црквина, храм посвећен Св. Тројици и око црквине “старо” гробље. Исте године на црквини је подигнута данашња црква, посвећена Св. Тројици. За грађење цркве употребљени су блокови из “старог” гробља и тако је гробље потпуно растурено.

Порекло становништва.

Родови:

-Илићи, Благојевићи, Степановићи и Миленковићи (11 кућа), у Доњој мали;

-Миловановићи, Јовановићи и Јаковљевићи (5 кућа) у потесу Барама;

-Вучковићи, Костићи, Николићи, Симоновићи, Цветковићи, Лазићи и Томићи (13 кућа) под Тумбом – Ковачевцем; (свега 29 кућа, Св. ап. и еванг. Лука и Марков дан). Њихови далеки преци доселили су се из Никшића “пре три стотине и више година”.

Милановић (1 кућа, Св. Мина и женина слава) прешао је из Штаве и призетио се у кућу Миленковића.

У Бачићу су:

-Милисављевићи и Радовановић (3 куће, Св. Никола и Св. Агатоник) су се доселили из Ибарског Колашина, око средине 18. века.

*Ово је грешка, треба да пише „Бачиће“.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.