Poreklo prezimena, selo Trebinje (Kuršumlija)

11. novembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trebinje (po knjizi Trebinje i zaselak Čačiće*), opština Kuršumlija  – Toplički okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Trebinje, u podnožju brda Tumbe – Kovačica na levoj (prisojnoj strani doline Trebinjske reke, a zaselak Bačiće je pod Krkinom čukom, u gornjem toku Bačićke reke.

Vode.

Crvena voda i A(h)metova voda su nad selom, u planini. U donjoj Mali – Blagojevićimaje Rakićevo jezero, sa svima odlikama bare.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi za njive i livade su: Rupine (i voćnjaci i kuće), Bačiće (i voćnjaci i kuće), Donje Trebinje, Rosulje, Ostra čuka, Rakovac, Bare (i voćnjaci i kuće), Krst; za ispaše i šume: Valjarovići, Srebrenica (1.415m), Radenovac, Obla glav, Vignjište, Orljevi breg i Krš.

Dve bačije su u Pardusu, u ataru sela Parade.

Tip sela.

U selu su tri mahale: Donja mala, oko Rakićeva jezera, više Donje male je Srednja mala, a Gornja mala je ispod Tumbe — Kovačevca. Male su nablizu i nisu oštro odvojene.

Bačiće je sasvim izdvojeno naselje, oko četvrt sata udaljeno od najbližih kuća u selu.

Zajedničko groblje sela i zaseoka je u potesu Baram.

Tako bi Bačići, u značenju sela stražare, bili upravo na granici Vrhovine u oblasti Kopaonika i u nuriji popa Mateja.

Godine 1884. selo Trebinje ima 21 poresku glavu, a Bačiće 4 poreske glave; 1948. — 34 domaćinstva sa 369 članova.

Starine u selu.

U selu, kao i u zaseoku su znatni tragovi starih rudarskih radova. U donjoj mali do 1910. godine stajala je stara crkvina, hram posvećen Sv. Trojici i oko crkvine “staro” groblje. Iste godine na crkvini je podignuta današnja crkva, posvećena Sv. Trojici. Za građenje crkve upotrebljeni su blokovi iz “starog” groblja i tako je groblje potpuno rastureno.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Ilići, Blagojevići, Stepanovići i Milenkovići (11 kuća), u Donjoj mali;

-Milovanovići, Jovanovići i Jakovljevići (5 kuća) u potesu Barama;

-Vučkovići, Kostići, Nikolići, Simonovići, Cvetkovići, Lazići i Tomići (13 kuća) pod Tumbom – Kovačevcem; (svega 29 kuća, Sv. ap. i evang. Luka i Markov dan). Njihovi daleki preci doselili su se iz Nikšića “pre tri stotine i više godina”.

Milanović (1 kuća, Sv. Mina i ženina slava) prešao je iz Štave i prizetio se u kuću Milenkovića.

U Bačiću su:

-Milisavljevići i Radovanović (3 kuće, Sv. Nikola i Sv. Agatonik) su se doselili iz Ibarskog Kolašina, oko sredine 18. veka.

*Ovo je greška, treba da piše „Bačiće“.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.