Poreklo prezimena, selo Babica (Kuršumlija) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Babica, opština Kuršumlija  – Toplički okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 19 Poreklo stanovništva sela Babica, opština Kuršumlija  – Toplički okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 19 Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Babica (Kuršumlija)

Poreklo prezimena, selo Babica (Kuršumlija)

Poreklo stanovništva sela Babica, opština Kuršumlija  – Toplički okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Babica je na blago zatalasanoj zaravni u podnožju Kule, Crnog vrha (1.172m) i Ilinjače — Malinske čuke (1.075m).

Vode.

Reka je Toplica, a potoci su: Malinski, Crnovrški, Gužvanički i Duboki potok. Izvori su: Jasike, Voda u Rakića, Kitićko korito (pojilo), Toplik, Ciganska voda, Izvor na Stankovom kućištu, Studenac, Kovačka voda.

Zemlje i šume.

Potesi U: Ravno brdo, Šubar, Babice, Ćelavica (1.258m), Oborište, Šiljata čuka, Obli kamen (1.040m).

Tip sela.

Selo sastavljaju kućne grupe. Nastanjena mesta su: Šubar, Prisoje, Babica, Konjski deo, Ravni Potok i Ravno brdo. Crkva je y Babici. Dva groblja sela Babice su kod crkve i kod Sv. Petke.

Ime i ostali podaci o selu.

Po predanju u selu, ne zna se kako se selo zvalo ranije. Sedele su u jedno vreme dve babice – primalje porodilja, sa po jednom neudatom ćerkom. Babice su ostavile ime selu — Babice, novije Babica.

Godine 1884. selo ima 30 poreskih glava; 1948 – 59 domaćinstava sa

396 članova.

Starine u selu.

Na Kuli su tragovi manjeg utvrđenja. Crkvina Sv. Petka u groblju više seoske crkve, hram Pokrova Bogorodice. Na Dubu je staro groblje. Na grobovima pobiveno je neobrađeno kamenje. Za isto takvo groblje nad Ralinama, seljani kažu daje „latinsko“.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Ilinčani: Simonovići, Radisavljevići, Belići, Milovanovići, Nikolići, Aleksići, Miladinovići (18 kuća, Sv. pror. Ilija) u Babici i Prisoju su od svetoilinaca iz Lukova. Na početku 18. veka došao je njihov predak i prizetio se u kuću jedne babice.

-Miletići i Vukosavljevići (14 kuća, Sv. Nikola i Sv. Agatonik), sa kućama u Šubaru i Ravnom brdu, potomci su prizeta iz Trećaka u kuću druge babice.

U isto vreme kad i gornji došli su preci Levićana:

-Pecaka i Belčevića (144 kuća, Sv. Arhangel),iz Gornjeg Levića.

Protekao je skoro čitav vek, pa su se doselili:

-Vasići (4 kuće, Sv. Petka), od Josića – Isajića iz Seljanca. Srodnici Vasića su Vučkovići u Paradi.

Posle 1900. godine došao je:

-Pavlović (1 kuća, Todorova subota i Sv. pror. Ilija), iz Guvništa, ušao u

kuću Milovanovića.

-Lazarević (1 kuća, Sv. ap. i evang. Luka), iz Stanice – Sudimlje. Na mirazu je u Miletića kući.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (2)

  • Milovan

    U selu Babica postojala su jos prezimena, a neka jos postoje a koja se ovde ne spominju, kao na primer: Milenkovic, Vukosavljevic, Bazic, Stojadinovic, Sretenovic, Apostolovic, Milosavljevic, Veljkovic.

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top